StoryEditor
SvijetBorba s novim sojem

Europska agencija za lijekove: ‘Protiv delta varijante neophodne su dvije doze cjepiva. Ključno je za postizanje najviše razine zaštite‘

14. srpnja 2021. - 21:31

Dvije doze cjepiva neophodne su za zaštitu od delta varijante koronavirusa, objavila je u srijedu Europska agencija za lijekove (EMA). 

Europski regulator je također pozvao države članice Europske unije da ubrzaju programe cijepljenja, dok se jako zarazna delta varijanta ubrzano širi svijetom. 

"Prema preliminarnim podacima dvije doze cjepiva protiv covida-19 su potrebne za prikladnu zaštitu od delta varijante", navodi EMA u priopćenju.  

"Poštivanje preporučenog rasporeda cijepljenja je ključno za postizanje najviše razine zaštite", dodaje EMA koja preporučuje primjenu dviju doza cjepiva Pfizer/BioNTecha, Moderne i AstraZenece.

Delta varijanta koronavirusa, otkrivena u Indiji, predstavljat će 90 posto slučajeva covida-19 do kraja kolovoza, ocjenjuje se u priopćenju Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Prema podacima ECDC-a u deset zemalja Europske unije, blizu 30 ili više posto osoba starijih od 80 godina još nije primilo preporučeno cjepivo.

item - id = 1112786
related id = 0 -> 1129086
related id = 1 -> 1128934
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 01:50