StoryEditorOCM
Svijettraka oko vrata

Europarlamentarka satima tražila supruga, a onda našla njegovo tijelo: je li ga netko ugušio ili se sam lišio života?

Piše Luka Fišić/JL
26. svibnja 2024. - 22:08

Nakon što Francesca Donato i njena kćer 21-godišnja Carolina satima nisu mogle pronaći Angela Onoratu, postale su očajne. Ostalo im je još pokušati putem GPS-a locirati lokaciju njegova tamnozelena Range Rovera, pišu L‘Unione Sarda, nastarije dnevne novine koje izlaze na Sardiniji. Trag ih je odveo do prilaznog puta u blizini autoceste Palermo-Mazara del Vallo, prenosi Jutarnji.

- One su prve stigle i pronašle tijelo - rekao je svjedok. Vidio je ih kako vrište pored automobila. Odmah je prepoznao europarlamentarku Donato, vrlo aktivnu u Palermu, gdje se i prije dvije godine (bezuspješno) kandidirala za gradonačelnicu.

Poduzetnik iz Palerma Angelo Onorato, suprug europarlamentarke i zamjenice tajnice Kršćanske demokracije Francesce Donato, nađen je tako mrtav jučer poslijepodne.Oko vrata je imao plastičnu traku, na košulji su mu pronađene mrlje od krvi, dok u automobilu, prema zaključku policije, nije bilo tragova borbe.

Prema prvom pregledu vještaka, poduzetnik je preminuo od gušenja. Obdukciju je naredio zamjenik tužitelja Ennio Petrigni koji i koordinira istragom.

Dvije hipoteze

Ili je poduzetnika netko ugušio ili se sam lišio života. Druga pretpostavka manje je vjerojatna, tvrde njegovi poznanici. Znali su ga kao spokojnu osoba koja se doimala zadovoljna životom. Njegova supruga Francesca Donato potpuno je sigurna je u prvu hipotezu.

- Ubili su mog muža Angela - odmah je ispričala prijateljima, otkrili su talijanski novinari.

Kada su je navečer odveli u ured ekipe tužitelja Petrignija ponovila je isto.

Francesca Donato za poduzetnika se udala 1999., a zatim se preselila u Palermo. Dobili su dvoje djece, Salvatora (25) i kasnije Carolinu. Eurozastupnica je izabrana u Bruxelles kao zastupnica stranačke liste Sjeverne lige, no već 2021 napustila je stranku. U Bruxellesu zastupa euroskeptične stavove. Ponosi se što se tijekom pandemije usprotivila cijepljenju i restriktivnim mjerama.

Prije dvije godine njezin se suprug također okušao u političkim vodama kandidirajući se na listi (kao i supruga) Kršćanske demokracije u Palermu za regionalne izbore. Nije uspio. Unatoč tome, poduzetnik je nastavio biti vrlo aktivan i sudjelovao je na stranačkim sastancima. Ima li ta aktivnost ikakve veze s njegovom smrću, zavjernički se pitaju članovi stranke, regerirajući se skore europske izbore 8. i 9. lipnja.

No inspektori ne odbacuju hipotezu o samoubojstvu.

Poduzetnik, po struci arhitekt, bio je vlasnik trgovine ‘Casa‘ u ulici Strasburgo i do pet godina vodio je trgovinu ‘Rimadesio show room‘ u ulici Principe di Villafranca, središnjem dijelu grada. Kako bi proširio svoje poslovanje, prijatelji obitelji otkrili su kako je poduzetnik nedavno investirao s ciljem širenja tržišta.

Jučer navečer policija je razgovarala s odvjetnikom koji im je navodno predao pismo koje mu je ostavio Onorato. Spominju se dugovi i krediti, no provjerene informacije zasad su šture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 22:11