StoryEditorOCM
Svijetodluka prije ljeta?

Europarlamentarci zatražili besplatna testiranja na covid-19: ‘Studenti i mladi bi putovali, a nemaju novca za testove‘

Piše Hina
29. travnja 2021. - 18:52

Europski parlament je rezolucijom usvojenom na plenarnoj sjednici ovoga tjedna zatražio od EU-a i država članica da osiguraju besplatno testiranje na covid-19 istaknuvši kako je to posebno važno za putovanja mladih koji nisu prioritetna skupina za cijepljenje i raspolažu skromnijim financijskim sredstvima.

Rezolucijom o dostupnosti i cjenovnoj pristupačnosti testa na covid-19, usvojenom sa 616 glasova za i 29 protiv te 45 suzdržanih, Parlament je pozvao Komisiju i nacionalna tijela država članica da omoguće besplatna testiranja građanima na covid-19 i povećaju kapacitete za testiranje, posebice u glavnim prometnim čvorištima i turističkim odredištima.

U raspravi o digitalnim zelenim na plenarnoj sjednici zastupnici su se osrvnuli i na dostupnost i cjenovnu pristupačnost testova na covid-19 i istaknuli da je to pitanje posebno važno za studente i mlade koji nisu prioritetna skupina za cijepljenje, nemaju dovoljno novca za testove, te im treba omogućiti sigurnije i jeftinije putovanje u druge zemlje, kako turistički, tako i zbog posla.

Predstavnica Vijeća Ana Paula Zacarias rekla je da bi se besplatno testiranje na covid-19 moglo ostvariti zajedničkom nabavom i financijskim poticajima Europske unije građanima svih država članica.

Zacarias je istaknula da "pitanje cjenovne dostupnosti covid testa nije obuhvaćeno mandatom Vijeća, ali da su svjesni važnosti te teme i potrebe da građanima svih zemalja članica osiguraju besplatni testovi na covid-19, baš kao što će, kad se uvede, biti besplatna i digitalna zelena potvrda".

"Zemlje članice morat će također smanjiti ili ukinuti stopu PDV-a na testove za za covid-19", istaknula je Zacarias i dodala da se "troškovi testova mogu smanjiti zajedničkom nabavom za sve zemlje članice, ali i dodatnim EU financiranjem testova".

"Dosad je financiranjem iz Europske unije osigurano čak 20 milijuna brzih antigenskih testova u vrijednosti od 100 milijuna eura, a prednost je i što su u siječnju upravo ti testovi priznati u svim državama članicama", istaknula je Zacaris i zaključila da je "sigurna kako Komisija neće na tome stati".

Povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders složio se s predstavnicom Vijeća i istaknuo da bi "testiranje trebalo biti besplatno i cjenovno prihvatljivo svim građanima", ali da je "utvrđivanje cjenovne politike vezano uz testiranje na covid-19 nešto što je u nadležnosti država članica".

"Komisija je mobilizirala više od 100 milijuna eura za nabavu 20 milijuna brzih antigenskih testova koji su dostavljeni državama članicama, a opcija za kupnju dodatnih 400 milijuna testova osigurana je kroz mehanizam zajedničke nabave", istaknuo je Reynders i zaključio da nam upravo taj mehanizam "omogućuje da osiguramo bolje uvjete i cijene testova u svim državama članicama".

Hrvatski eurozastupnik Valter Flego (IDS) također je zatražio besplatno testiranje i naveo da "u Hrvatskoj trenutno iznose od 500 do 750 kuna po jednom PCR testu, odnosno oko 150 kuna za antigenski".

"Kako digitalna zelena potvrda ne bi dovela do nejednakosti i diskriminacije građana koji nisu cijepljeni, testiranje, kao i cjepivo mora biti besplatno. U suprotnom, mnoge si obitelji ovoga ljeta neće moći priuštiti odlazak na godišnji odmor", istaknuo je Flego i dodao da "u trenutnoj situaciji to znači i do 600 eura dodatnog troška za četveročlanu obitelj".

"Rezolucijom pozivamo da u svrhu izbjegavanja diskriminacije osoba koje nisu cijepljenje, kao i zbog ekonomskih razloga, države članice osiguraju univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje. U suprotnom, dijelimo se na građane prvog i drugog reda, a to je neprihvatljivo", smatra Flego.

Nizozemska zastupnica i članica Zelenih Tineke Strik istaknula je da "testovi moraju biti laku dostupni i besplatni prvenstveno zbog sprječavanja bilo kakve vrste diskriminacije":

Rumunjski zastupnik i član Europske pučke stranke Cristian Silviu Bușoi rekao je da je "vrlo važno imati lak pristup testiranju".

"U nekim su zemljama PCR testovi izuzetno su skupi što stvara poseban problem mladima koji nisu prioritetna skupina za cijepljenje, a nemaju novca za stalno testiranje", istaknuo je Bușoi i zaključio da "pristup testovima bez naknada prvenstveno moraju imati djelatnici i polaznici škola i sveučilišta".

Predstavnica Vijeća Ana Paula Zacarias za kraj je dodala da "trošak testa brine zastupnike, prvenstveno zbog studenata i ostalih mladih u sličnoj situaciji".

"O cijeni testova mora se hitno i obavezno pregovarati, to zahtjeva dodatne pregovore i vrlo je osjetljivo pitanje", istaknula je Zacaris i dodala da je prije daljnjih koraka bitno i "dobro proučiti pravni temelj, fiskalne mjere u državama članicama i privatna poduzeća, a sve to s jednim ciljem - omogućiti slobodu kretanja, zaštiti zdravlje svih građana.

Osvrnula se i na to da treba "imati u vidu smanjenje troškova, poštivanje svih odredbi ugovora i o digitalnoj zelenoj potvrdi i o testovima i o cjepivima.

"Nadam se da ćemo u procesu dijaloga pronaći najbolja rješenja i to učiniti dovoljno brzo pa čak i prije ljeta", zaključila je Zacarias.

Idući je korak pregovaranje Parlamenta i Vijeća, kako bi se postigao konačni dogovor prije početka turističke sezone.

Zastupnici su u rezoluciji poručili da se nadaju da će se što prije postići konkretni koraci jer bi "sve drugo značiti gubitak dijela turističke sezone".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 12:36