StoryEditor
Svijetrastu tenzije

Europarlamentarci u posjetu Tajvanu poslali poruku Kini: Ne radi se o provokaciji, ovo je sve za interes građana

Piše Hina
5. studenog 2021. - 18:41
Delegacija Europskog parlamenta na čelu s francuskim europarlamentarcem Raphaelom Glucksmannom koju je dočekao zamjenik tajvanskog ministra vanjskih poslova Harry Tseng na dolasku u Taoyuan AFP PHOTO/CNA Photo

Europarlamentarci koji su posjetili Tajvan u petak su naglasili da to nije provokacija Kine, nego da je odluka donesena u interesu europskih građana. 

„Što je češća interakcija s Tajvanom, to smo udaljeniji od ratne situacije“, rekao je na konferenciji za medije francuski zastupnik Europskog parlamenta (EP) Raphael Glucksmann. 

„Nije provokacija doći na Tajvan. To bi trebalo biti normalno. To je poruka koju šaljemo“, kazao je Francuz na kraju trodnevnog posjeta. 

„Uvjereni smo da će situacija u Tajvanskom tjesnacu biti bezopasnija s većom interakcijom između Tajvana i međunarodne zajednice“, zaključio je. 

Glucksmann i šest kolega iz posebnog odbora EP-a na otočnu državu stigli su u srijedu. To je prvi put da je EP poslao službenu delegaciju tog odbora na Tajvan. 

U demokratsku republiku, suprotstavljenu kineskom autoritarnom režimu, stigli su kako bi dobili njeno iskustvo u borbi protiv dezinformacija, piše njemačka agencija dpa. 

Glucksmann je govorio dan nakon što je Peking izrazio nezadovoljstvo posjetom EP-ove delegacije Tajvanu i pozvao EU da ispravi tu pogrešku. 

Tajvan su 1949. preuzeli su kineski nacionalisti Čang Kaj-šeka nakon poraza od Mao Zedongovih komunista u središnjoj Kini.

Od tada ima neovisnu vladu, no Peking ga i dalje smatra dijelom svog teritorija te se protivi bilo kakvom službenom kontaktu Taipeija i međunarodne zajednice. 

Tenzije između Pekinga s jedne, te Taipeija i zapadnih država s druge strane, redovito rastu zbog letova kineskih borbenih zrakoplova blizu Tajvana, kao i prolaskom zapadnih ratnih brodova kroz Tajvanski tjesnac. 
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 20:05