StoryEditorOCM
SvijetSličnosti i razlike

Europa kao pred Prvi svjetski rat; da je Krleža živ, vjerojatno bi razočaran socijaldemokratima učinio isto što i 1914.

Piše Damir Pilić
23. ožujka 2024. - 13:35
Krleža je za slom Druge internacionale okrivljavao tadašnje europske socijaldemo-kratske lidere. Za njega su to bile ‘sitne činovničke duše’ i karijeristi, ‘više usidjelice nego vojskovođe, više srebroljupci nego politički predstavnici na neprirodnu i glupu ratnu smrt masovno osuđenog ljudskog mesa’Enes Čengić

Danas u Europi živimo situaciju sličnu onoj u kojoj je prije sto godina najumniji Hrvat postao komunist. Dakako, govorimo o Miroslavu Krleži (1893. - 1981.) i europskoj situaciji uoči Prvoga svjetskog rata, koja je našeg velikana nagnala da još u ranoj mladosti ode politički ulijevo, od socijaldemokracije prema komunizmu. Budući da se povijest pred našim očima ponavlja s ukrajinskim ratom, Krleža bi zacijelo i danas napravio isto.

Kako se to povijest ponavlja u odnosu na Krležinu mladost? Tako što su povodom ukrajinskog rata, baš kao i uoči Prvoga svjetskog rata, sve važne socijaldemokratske partije u Europi pristale na rat i izabrale rat, a nijedna nije izabrala diplomatsku soluciju da se rat spriječi i(li) što prije zaustavi.

Kad je ukrajinski rat preklani počinjao, so...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:27