StoryEditor
SvijetMEKSIKO STAROG KONTINENTA

Europa je šokirana: najviše droge se proizvodi u Albaniji, a potom se izvozi diljem Unije. Mnogi mladi rade za narko-mafiju, šverceri su vrlo aktivni

Piše PSD
14. listopada 2021. - 07:26

Državni odvjetnik Altin Dumani zna da je pred njim veliki posao. U njegovom uredu u albanskom glavnom gradu Tirani gomilaju se predmeti. U svim tim predmetima riječ je o organiziranom kriminalu. Dumani kaže da se protiv trgovine narkoticima i korupcije bore mnoge zemlje na jugoistoku Europe. Ovaj 46-godišnjak je zamjenik voditelja Specijalne antikorupcijske jedinice. Krajem 2019. Albanija je formirala Specijalno državno odvjetništvo kako bi ispunila jedan od uvjeta za pristupanje Europskoj uniji.

Dumani kaže da su albanski šverceri droge "vrlo aktivni" u zemljama Unije i tvrdi da je intenzivirana suradnja s kolegama iz Italije, Njemačke i drugih zemalja. On dodaje da su prvi uspjesi tu i da je veća količina droge zaplijenjena u Italiji i Albaniji, piše Marina Strauß za Deutsche Welle.

Albanija se smatra jednim od glavnih europskih područja s ilegalnim nasadima kanabisa. Prema aktualnom izvještaju Ujedinjenih naroda Albanija je sa svojih tri milijuna stanovnika između 2015. i 2019. bila šesta na svijetu po proizvodnji kanabisa, a prva u Europi. Novinarka Fatjona Mejdini je balkanska koordinatorica međunarodne nevladine organizacije "Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organiziranog kriminala".

Ona smatra da je problem nastao nakon radikalnih promjena 1991., kada se zemlja koja je bila izolirana pod komunističkom diktaturom preko noći okrenula kapitalizmu: "To su bila teška vremena za sve. Mnogi su izgubili svoja radna mjesta u državnoj službi pa su počeli saditi kanabis kako bi prehranili svoje obitelji."

Mejdini kaže da je država dugo gledala kroz prste tim ljudima, ali i da je u nekim slučajevima čak surađivala s njima. "To je postalo opasno", naglašava ona. Posljedica je bila rast utjecaja kriminalnih skupina. U zadnjih deset do petnaest godina razvila se i trgovina kokainom, budući da su već postojeće rute i kriminalne mreže nudile dobre uvjete za tako nešto: "Imali su infrastrukturu, pa su htjeli nešto čime će se brže obogatiti."

Trgovina narkoticima ostaje problem

Socijalistička vlada Edija Rame je na vlasti od 2013. Rama je u predizbornoj kampanji obećao borbu protiv organiziranog kriminala. Na YouTubeu albanska policija postavlja videosnimke na kojima se vide policijske akcije protiv ilegalnog uzgoja i prodaje kanabisa. Premda je obujam ilegalne trgovine smanjen, ova vrsta kriminala ostaje veliki problem. Prema pisanju investigativnih medija i istraživanjima novinarke Mejdini, državne strukture i dalje podržavaju trgovinu narkoticima. Stalno se čuju optužbe da su u to umiješani i vodeći političari.

Teško je voditi "rat protiv droge" kada je ilegalna trgovina narkoticima važan gospodarski faktor u zemlji u kojoj, unatoč ekonomskom napretku, raste stopa nezaposlenosti i mnogi mladi ljudi odlaze u inozemstvo. Za one koji ostaju u zemlji ilegalna proizvodnja i prodaja narkotika nude atraktivnu zaradu.

image
Uredno složenih 39 tona zaplijenjene marihuane 2014. godine

 
AFP

U okolici, u općinama sjeverno od Tirane, nalaze se posebno velike plantaže kanabisa. 26-godišnji Raldi potječe iz tih krajeva. On je 2017. uhićen pod optužbom za trgovinu drogom. Tvrdi da je konzumirao kanabis, ali da ga nije prodavao. Kaže da zna ljude koji su to radili. Inače, radi kao automehaničar 14 sati dnevno za mjesečnu plaću od 500 eura. Drugi ne mogu dobiti ni takav posao, piše Deutsche Welle.

Novinarka Mejdini kaže da vlada ne čini dovoljno za mlade ljude. Njena nada je, kao i za mnoge druge – Europska unija. Prema anketama skoro 100 posto Albanaca zagovara pristupanje zemlje EU-u.

Loša perspektiva za mlade

I albanska vlada je sve nestrpljivija, smatrajući da je ispunila sve uvjete za početak pristupnih pregovora. Šef albanskog pregovaračkog tima Zef Mazi kaže: "Transport kanabisa i drugih ilegalnih droga je međunarodni problem." On dodaje da je više političara iz Europske unije, među kojima su i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i njemačka kancelarka Angela Merkel, reklo da je Albanija ispunila sve uvjete. I zaista, niz zemalja je dao suglasnost za početak pristupnih pregovora s Albanijom. Međutim, pregovori bi trebalo početi "u paketu" sa Sjevernom Makedonijom. No nju blokira Bugarska, tražeći od Skoplja da prizna bugarske korijene svoje povijesti i jezika.

image
Albanska vlast rado stavlja videa kako pali zaplijenjenu drogu, kao ovih 1,6 tona marihuane 2014. godine

 
AFP

Zemlje poput Francuske i Nizozemske ionako su skeptične kada je riječ o proširenju EU-a, dijelom zbog frustracije izazvane Brexitom, dijelom zbog problema kod vladavine prava u nekim srednjoeuropskim i istočnoeuropskim državama. Zato postoji bojazan da bi prijem zemalja s ovakvim problemima mogao unijeti dodatni razdor u Europsku uniju.

Dumani kaže da on i njegov tim daju sve od sebe kako bi suzbili organizirani kriminal u Albaniji. Prema jednoj nedavnoj anketi 41 posto ispitanika u zemlji ima povjerenja u Specijalno državno odvjetništvo. Dumani kaže da još nije zadovoljan postignutim. Ipak, radi se o relativno novoj instituciji, pa bi trebalo očekivati još bolje rezultate, piše Deutsche Welle.

item - id = 1134844
related id = 0 -> 1136699
related id = 1 -> 1136650
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 00:39