StoryEditor
Svijetpoziv na akciju

Etiopiji prijeti humanitarna tragedija: deseci tisuća djece pate od neishranjenosti

Piše hina
11. lipnja 2021. - 14:15
Guerchom Ndebo/AFP

Deseci tisuća djece pate od neishranjenosti i prijeti im smrt u etiopskoj regiji Tigraj pogođenoj glađu, upozorio je u petak UN.

"Ako se ne omogući slanje više humanitarne pomoći, gotovo 30.000 djece koja pate od teške neishranjenosti u tim područjima koja su jako slabo pristupačna izloženo je velikom riziku od smrti", rekao je u Ženevi James Elder, glasnogovornik Unicefa.

UN-ove humanitarne agencije upozorile su u četvrtak da milijuni ljudi u Tigraju trebaju pomoć u hrani, a 350.000 njih prijeti glad, kritizirajući oružane skupine što blokiraju dostavu pomoći. EU i SAD pozvali su također da se brzo pomogne tom području.

Etiopski premijer Abiy Ahmed pokrenuo je 4. studenoga prošle godine vojnu akciju protiv tigrajskih vlasti, koje su potekle iz Fronta za oslobođenje naroda Tigraja, koji se protivi središnjoj vlasti.

Abiy, laureat Nobelove nagrade za mir 2019., obećao je brzu kampanju, ali gotovo šest mjeseci nakon zauzimanja glavnoga grada Mekelea borbe i dalje traju, a kritična humanitarna situacija zabrinjava međunarodnu zajednicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 06:02