StoryEditorOCM
Svijetrusofona manjina

Estonija uklanja sovjetske spomenike iz grada u kojem živi velik broj Rusa: ‘Simboli represije postali su izvor napetosti‘

Piše HINA
16. kolovoza 2022. - 18:22

Estonija je u utorak uklonila spomenik podignut u spomen na Crvenu armiju iz Drugoga svjetskog rata u Narvi, gradu u kojem živi velika rusofona manjina te je optužila Moskvu da koristi to djelo za raspirivanje napetosti.

"Moja vlada odlučila je ukloniti sovjetske spomenike s javnih prostora u Estoniji", tvitala je u utorak premijerka Kaja Kallas.

"Simboli sovjetske represije i okupacije postali su izvor sve većih društvenih napetosti, a u ovim ih vremenima moramo svesti na minimum zbog javnog reda i mira", dodala je.

Protivljenje uklanjanju spomenika, koji predstavlja stari tenk Crvene armije T-34, izaziva bojazan od ponavljanja nereda koji su izbili u Tallinu 2007. godine nakon uklanjanja drugoga sovjetskog spomenika.

Tenk T-34 iz Drugoga svjetskog rata, koji je bio dio spomenika u Narvi, bit će prebačen u Estonski muzej rata. Umjesto njega masovna grobnica žrtava rata dobit će "neutralni nadgrobni spomenik".

Gradonačelnica Narve Katri Raik ranije je odbila predati tenk muzeju.

Spomenik je obično u središtu gradskih ceremonija obilježavanja Dana pobjede. Gradsko vijeće Narve nije uspjelo donijeti odluku o uklanjanju spomenika unatoč nalogu vlade da se to učini prije kraja godine.

U Estoniji i u njezinoj baltičkoj susjedi Latviji žive veće rusofone manjine koje su nerijetko u sukobu s nacionalnim vladama.

Neki strahuju da će Moskva pokušati iskoristiti razlike u stajalištima za destabilizaciju tih zemalja, članica EU-a i NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 00:27