StoryEditorOCM
Svijetgrmi na sve strane

Eskalacija sukoba: Ukrajinci javljaju o velikoj ruskoj ofenzivi; U predgrađu Moskve gore rafinerija i elektrana...

Piše hina
1. rujna 2024. - 13:48

Ukrajinski vrhovni zapovjednik Oleksandr Sirski rekao je u nedjelju da je situacija "teška" zbog ruskog glavnog napada koji je usmjeren na istočnu Ukrajinu, ali da se sve potrebne odluke donose.

Sirski nije dao točnu lokaciju glavne ruske ofenzive, ali ranije su i on i predsjednik Volodimir Zelenski rekli da ruske snage ciljaju strateški važan grad Pokrovsk, piše Jutarnji list.

„Situacija je teška zbog neprijateljskog glavnog napada. Ali sve potrebne odluke na svim razinama donose se bez odgode“, objavio je Sirski na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Sirski je prošlog tjedna rekao da je proveo nekoliko dana na istočnoj bojišnici blizu Pokrovska i opisao je borbe kao „iznimno teške“.

Rusija, koja je od početka invazije u veljači 2022. zauzela dijelove istočne Ukrajine, nastavlja napredovati u teškim borbama.

Taj napredak se nastavio nakon što je Ukrajina 6. kolovoza iznenada napala rusku regiju Kursk, očito s ciljem preusmjeravanja ruskih resursa i jačanja položaja Kijeva u svim budućim pregovorima.

image
Pablo Miranzo/Anadolu Via Afp

Masovni ukrajinski napadi dronovima pogodili su rafineriju u Moskvi i dvije elektrane, prema ruskim izvješćima u nedjelju.

U rafineriji Kapotnja koja se nalazi u jugoistočnoj četvrti Moskve izbio je požar, ali su ga vatrogasne ekipe nakon nekog vremena uspjele staviti pod kontrolu, javlja državna novinska agencija TASS.

Službeno su potvrđeni napadi na elektranu na južnom rubu Moskve i na elektranu u regiji Tver oko 100 kilometara sjeveroistočno od metropole.

Ruski mediji objavili su na internetu nepotvrđene videosnimke koje upućuju na to da gore i ta dva postrojenja.

Gradonačelnik Sergej Sobjanin izvijestio je na Telegramu da su krhotine dronova pale na periferiju Moskve.

Ministarstvo obrane u Moskvi objavilo je da je 158 ukrajinskih dronova presretnuto noću iznad 15 različitih ruskih regija.

image
Anatolii Stepanov/Afp

Broj se ne može neovisno potvrditi, ali to je najveći do sada prijavljeni broj ukrajinskih bespilotnih letjelica.

Ruske snage izvršile su invaziju na Ukrajinu prije dvije i pol godine po nalogu predsjednika Vladimira Putina.

Rusija je također velikim dijelom uništila ukrajinske elektrane svojim dalekometnim oružjem, koje Ukrajina nema.

Ukrajina se brani velikim brojem dronova koji napadaju ruska industrijska postrojenja, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 02:48