StoryEditor
Svijetvatreni prsten

Erumpirao vulkan u Japanu: pepeo i dim izbacuje do 3,5 kilometra u visinu, izdano upozorenje za stanovnike

Piše PSD
20. listopada 2021. - 11:59

Vulkan Aso na japanskom otoku Kjušu erumpirao je u srijedu, izbacujući pepeo i dim do 3,5 kilometra u visinu, izvijestila je Japanska meteorološka agencija.

Erupcija je započela oko 11.43 sati po lokalnom vremenu. Zasad nema izvješća o eventualnoj šteti ili žrtvama, prenosi Jutarnji.hr.

Podignuta je razina upozorenja za to popularno turističko područje, na stupanj 3 od ukupno 5. Stanovnike se moli da se ne približavaju planini. Upozorili su na velike vulkanske blokove i piroklastične bujice koje se raspršuju na udaljenost od oko jedan kilometar od kratera Nakadake.

Pepeo koji se raspršuje s jednoga od vrhova planine visoke 1.592 metara u prefekturi Kumamoto stići će to obližnjih gradova u kasnim poslijepodnevnim satima u srijedu. Malena erupcija vulkana Aso dogodila se 2019. U najtežoj vulkanskoj katastrofi u 90 godina, koja se dogodila 2014. godine, poginule su 63 osobe prilikom erupcije na planini Ontake.

Japan ima više od 100 vulkana i nalazi se u dijelu Tihog oceana koji je zbog čestih zemljotresa poznat kao Vatreni prsten Pacifika.

image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 10:32