StoryEditorOCM
Svijetpada odluka?

Erdogan stigao u posjet Orbanu, nagađa se da bi mogli razgovarati o vrlo bitnoj stvari

Piše Hina
20. kolovoza 2023. - 08:56

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je na poziv mađarskog premijera Viktora Orbana u posjetu Mađarskoj, prenijela je mađarska novinska agencija MTI.

Čelnici dviju zemalja će se sastati u Orbanovom uredu, a teme razgovora će uključivati sigurnost, obrambenu industriju i gospodarska pitanja, objavio je glasnogovornik premijera.

Također će se baviti pripremama za sljedeći sastanak mađarsko-turskog vijeća za stratešku suradnju na visokoj razini, koji će se održati krajem godine.

Mađarska i Turska su jedine od 31 članice NATO saveza, koje još uvijek nisu ratificirale protokole o pristupanju Švedske savezu i nije jasno hoće li to biti jedna od tema razgovora tijekom Erdoganovog posjeta, piše slovenska agencija STA.

Turski predsjednik je na srpanjskom samitu saveza u Vilniusu kazao da će Turska ujesen ratificirati švedske pristupne protokole, što je prema pisanju mađarskog portala Telex iznenadilo politički vrh u Budimpešti.

Već idućeg dana je mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto rekao da je mađarska ratifikacija švedskog pristupanja NATO-u nakon prestanka turske blokade "čisto tehničko pitanje".

Erdogan je u Budimpešti posljednji put bio u studenom 2019., a zadnjih se nekoliko godina u više navrata susreo s Orbanom.

Mađarski premijer je prisustvovao Erdoganovoj inauguraciji nakon što je turski predsjednik na izborima krajem svibnja osvojio novi petogodišnji mandat.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je ovog vikenda također u posjetu Mađarskoj, a predviđa se da će se u nedjelju zasebno sastati s Orbanom i Erdoganom, prenijela je STA.

Tanjug piše da će se s Orbanom susresti i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji s Vučićem i srpskom članicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović u Mađarskoj borave u povodu mađarskog Dana državnosti i otvaranja Svjetskog prvenstva u atletici u Budimpešti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 13:07