StoryEditor
Svijetmacron ih razljutio

Erdogan pozvao Turke na bojkot francuskih proizvoda: ‘Protiv muslimana se u Francuskoj vodi kampanja linča kakvoj su bili izloženi Židovi prije rata‘

Piše Hina
26. listopada 2020. - 16:09

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u ponedjeljak Turke da bojkotiraju francuske proizvode dok traje spor s Parizom o postupanju s muslimanima Francuske i nakon brojnih prosvjeda i poziva na bojkot u nekoliko zemalja Bliskog istoka.

"Kao što u Francuskoj neki govore 'ne kupujte turske proizvode', ja svom narodu govorim 'ne gledajte francuske proizvode, nemojte ih kupovati", izjavio je Erdogan u govoru u Ankari.

"Protiv muslimana se vodi kampanja linča slična onoj protiv europskih Židova prije Drugog svjetskog rata", dodao je i optužio neke europske čelnike za "fašizam i nacizam".

Turski čelnik zamjera francuskom kolegi Emmanuelu Macronu što je jamčio da će Francuska i dalje stajati iza karikatura proroka Muhameda, a to obećanje je dao tijekom nacionalnog odavanja počasti profesoru Samuelu Partyju kojem je odrubljena glava tijekom islamističkog napada jer je te crteže pokazivao tijekom nastave.

Te izjave su izazvale val kritika u muslimanskom svijetu, političkih, vjerskih čelnika, zastupnika i građana na društvenim mrežama i potaknule su prosvjede i pozive na bojkot francuskih proizvoda.

Prije dva tjedna turski predsjednik je provokacijom nazvao izjave Emmanuela Macrona o "islamističkom separatizmu" i potrebi "strukturiranja islama" u Francuskoj.

Erdogan je doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje i predložio da ode na pregled, što je ponovio tijekom vikenda.

Francuski predsjednik je dobio niz potpora u Europi, među ostalima od njemačke kancelarke Angela Merkel, koja je osudila "klevete" protiv njega.

Nizozemski premijer Mark Rutte je Erdoganove izjave nazvao "neprihvatljivima". Nizozemska uz Francusku odlučno brani zajedničke vrijednosti Europske unije. "Za slobodu izražavanja i protiv ekstremizma i radikalizma", napisao je na Twitteru.

U Kataru su u subotu navečer francuski proizvodi maknuti iz nekih dućana u Dohi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 01:56