StoryEditor
Svijetivan brodić

Energetski analitičar: Ne bih rekao da nas Orban drži u šaci. On može birati hoće li biti ovisan o ruskim energentima ili o dobavi iz Hrvatske

Piše Zoran Šagolj
16. svibnja 2022. - 08:42

O energetskoj krizi u Europi i ulozi u kojoj se našla Republika Hrvatska, razgovarali smo s Ivanom Brodićem, analitičarem i urednikom portala energypress.net.

Kako ste doživjeli spornu Orbanovu izjavu - kao vapaj, puku konstataciju ili nešto više, čak najavu energetskog rata s EU-om i Hrvatskom?

- Teško mi je nagađati što se nalazi u glavi Viktora Orbana, no situacija posve sigurno nije regularna i malo koja je zemlja pripremljena za tu situaciju. Tako niti Mađarska nije u dobroj poziciji glede ovisnosti o ruskim energentima, njezino gospodarstvo bi bilo vrlo ranjivo kada bi se dogodilo potpuno poštivanje mogućeg embarga na rusku naftu. Kao uostalom i nekih drugih zemalja.

Izjava koju smo čuli o krađi mora, osim što je neistinita, zbog toga što je vrijeme na koje se poziva vrijeme mađarsko-hrvatske personalne unije, a ne vrijeme kada je Hrvatska izgubila svoju državnost, no ona je dio obaveznog folklora političara Orbanova formata. No, tu je još nešto, Mađarska bi zabranom ruske nafte bila ovisna o dobavi energenata s mora, što bi joj poskupilo nabavu značajnije zbog cijene prijevoza.

Nije li ironija nad ironijama da čovjek koji nas godinama preko Ine drži u šaci sada mrtav hladan kaže da ne želi doći u energetsku ovisnost od Hrvatske?

- MOL doista je tvrtka od posebnog interesa Mađara, međutim ona je burzovna kompanija i ne bih ja rekao da je Orban taj koji nas drži u šaci. INA je također dioničko društvo, koje sve operativne odluke donosi glasovanjem dioničara, a do sada je to najčešće bilo jednoglasno. Tako da i iz te situacije teško možemo govoriti o tomu da nas netko drži u šaci. To više što osim spornih upravljačkih prava, MOL jest lege artis kupio dionice INA-e koje posjeduje.

No, da vam odgovorim i glede ovisnosti, dakako da je ovisnost za ozbiljnog državnika problem. On može birati hoće li biti ovisan o ruskim energentima ili o dobavi iz Hrvatske. Na kraju vam je sve to interes. S Rusima očito postoje neki dugogodišnji ugovori, dok bi preko Hrvatske to za njih u ovom trenutku bilo skupo.

Podrivanje temelja

Zašto primjerice Slovencima ne smeta osloniti se na naš LNG terminal, a Orbanu smeta korištenje Jadranskog naftovoda? Podrivaju li se time energetski temelji EU-a?

- Energetska unija prilično dobro funkcionira od kada je Hrvatska napravila plinske interkonekcije sa susjedima, teško je govoriti o podrivanju temelja unije, ali slovenske tvrtke tek razmišljaju o korištenju terminala, dok se mađarska kompanija MVM pojavljuje kao značajniji zakupnik terminala na Krku. No svoj zakup razmjenjuje s PPD-om na terminalu kako bi obje kompanije platile manju cijenu prijevoza energenta kroz plinski sustav.

Dakle, stvari su prozaičnije nego li su to neke teorije zavjere. Cijena prijevoza je u ovom dijelu jako važna, te se tu kriju Orbanovi strahovi. Naime, s JANAF-om, koji ima dosta dobre ugovore s Mađarskom, u kumulativnom povećanju uvoza vjerojatno bi cijena za njih porasla u odnosu na ruske dugoročne ugovore.

Jesu li Slovačka i Češka kolateralne žrtve takvog Orbanova pristupa i je li on svjestan toga?

- Češka i Slovačka su dvije odvojene priče. Kod Slovaka će se vjerojatno također tražiti izuzeće. Česi su u nešto boljoj situaciji. Ne bih rekao kako su one kolateralne žrtve, međutim svaka od tih zemalja sama za sebe procjenjuje kako će nastupiti u ovoj situaciji.

Jednostavno, energenti su nam godinama dolazili s istoka jer je cijena na ruskim bušotinama bila puno niža nego na našim i za to se radila infrastruktura. Nismo pripremljeni za ovu novu situaciju, a infrastruktura se ne može napraviti preko noći. S naftom je nešto bolje jer nju možete prevoziti brodovima i lakša je za prekrcaj nego plin.

Stoje li špekulacije da Mađarska izuzećem hoće postati hot spot za rusku naftu i na tome masno zarađivati?

- Ako bih trebao nagađati, to jest vjerojatno tako, Mađarska bi se u EU mogla pojaviti kao hub za posredovanje u trgovini ruskim energentima i na tome bi mogle njihove kompanije zaraditi. Kako će se stvari razvijati, ostaje vidjeti. Međutim, i Hrvatska traži izuzeće jer naše su rafinerije prilagođene za tešku naftu, pa i riječka, čak i nakon modernizacije. Mađarsku će se vjerojatno planovima oporavka i europskim novcem pokušati pritisnuti na to da popusti glede ruske nafte.

Kršenje zakona

Treba li Hrvatska nakon svega zabraniti izvoz nafte koja se crpi kod nas u mađarske rafinerije? Koliko nam sada štete nosi ona sporna odluka bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića?

- Je li to sporno ili ne, ne znam. Naime, na tom su poslu zaradili i Janaf i INA, pa ne vjerujem da bi trgovinu naftom trebalo zabranjivati, to je isključivo komercijalni interes, a sve dok imamo energetski zakon koji nam dopušta raspolaganjem zalihama u kriznim situacijama, ne bi trebalo raditi na suspenziji tržišta, po mojem mišljenju. Što se tiče proizvodnje, mi bismo trebali proizvoditi više, no za to nam je potrebno znati što imamo, a od situacije nekakvih snimanja, postavljanja bušotine pa do situacije eksploatacije, može proći pet - šest godina. Do sada, sjetit ćete se javne kampanje protiv bušotina u vrijeme ministra Vrdoljaka, mi nismo imali podršku za to. Zanimljivo, najglasniji protivnici tada, sada su vrlo glasni u zahtjevima da treba proizvoditi više. No, to ne ide preko noći.

Ima li nakon svega šanse da se Orban riješi Ine?

- Orban nije vlasnik INA-e, a to nije ni mađarska država osim u dijelu posjedovanja dionica, a to je na razini od ispod 25 posto. Na tržištu je sve na prodaju, no čini se kako se još nije pojavio kupac koji za MOL-ove dionice u INA-a može ili želi platiti 2 milijarde eura koliko po prilici traži prodavatelj. A kada bi dionice kupila država, bilo bi to eklatantno kršenje zakona o INA-i u kojemu stoji kako ćemo prodati ulaskom u uniju 75 posto tvrtke. Nije da zakon ne kršimo i sada. Inače, ja vjerujem kako bi se MOL rado riješio INA-e zato što mu odnosi u nas rade reputacijsku štetu za ostala tržišta. No, nemam neke direktne informacije o tomu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 14:10