StoryEditorOCM
Svijetbirajte alternative

EMA upozorava: Čaj koji mnogi roditelji daju djeci sadrži opasan sastojak, može izazvati rak jetre

Piše Vijesti SD
18. listopada 2023. - 08:33

Europska agencija za lijekove (EMA) ponovno upozorava na čaj od komorača protiv nadutosti kod beba. Prema njihovim istraživanjima, čaj može izazvati rak jetre.

Čaj od komorača oduvijek se smatrao lijekom za bolove u trbuhu i nadutost kod djece sve dok istraživači nisu otkrili da je piće potencijalno kancerogeno. Europska agencija za lijekove ponovno je potvrdila ovaj rezultat, prenosi Fenix magazin.

Naime, čaj od komorača sadrži estragol – kancerogeni sastojak koji čaju daje miris anisa.

Savezni institut za procjenu rizika (BfR) upozorio je na estragol u hrani još 2002. godine. Otrovnu tvar ne sadrži samo komorač, već i muškatni oraščić, zvjezdasti anis i limunska trava.

Ovu ocjenu potvrđuje i nova studija EMA-e koja ispituje djelovanje čaja od komorača na ljudski organizam. Prema EMA-i, vrlo visoke doze estragola posebno su “hepatotoksične” i mogu izazvati rak jetre. Istraživanje iz 2017. također je pokazalo kako čaj od komorača za bebe sadrži puno estragola.

Budući da djelovanje čaja od komorača na bolove u trbuhu i nadutost nije dokazano, roditelji bi trebali prijeći na alternative. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje, primjerice, čaj od kamilice ili matičnjaka te korijen sladića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 02:27