StoryEditorOCM
Svijetozbiljna osuda

Elona Muska pitali što misli o radu od kuće, odgovor je bio oštar: ‘To nije moralno, poremećeno je!‘

Piše Vijesti SD
17. svibnja 2023. - 13:29

Elon Musk osudio rad od kuće kao ‘moralno pogrešan‘, tvrdeći da je praksa nepravedna za radnike uslužnih djelatnosti koji i dalje moraju dolaziti na posao.

Musk, druga najbogatija osoba na svijetu, često je kritizirao rad od kuće koji je postao nužnost za mnoge tijekom zaključavanja zbog Covid-19.

No za mnoge tvrtke, ta praksa se nastavila i u postpandemijsko doba. Poslovni mogul, koji također posjeduje društvenu mrežu Twitter, nazvao je radnike tehnološke industrije Silicijske doline ‘klasama s laptopima koji žive u zemlji mašte‘ u nedavnom intervjuu za CNBC.

Rekao je novinaru Davidu Faberu da vjeruje da rad u uredu povećava produktivnost, ali je također rekao da je njegovo protivljenje radu od kuće ‘moralno pitanje‘.

Musk je rekao i da zaposlenici koji su dosad odbijali vratiti se u urede nakon ukidanja ograničenja zbog Covid-19 trebaju ‘sići s moralnog visokog konja‘ i vratiti se na posao kao i drugi, ukazujući na radnike uslužnih djelatnosti.

"Cijela ta priča o radu od kuće, nekako je, mislim, kao, postoje neke iznimke, ali mislim da je cjelokupna ideja o radu od kuće malo kao, znate, lažni citat Marie Antoinette ‘Neka jedu kolače‘", rekao je Faberu.

"To je kao, stvarno? Hoćeš raditi od kuće i natjerati sve druge koji su napravili tvoj automobil da rade u tvornici? Hoćeš natjerati ljude koji pripremaju hranu koja se dostavlja - da ne mogu raditi od kuće? Ljude koji dolaze popraviti tvoju kuću? Oni ne mogu raditi od kuće, ali ti možeš?"

"Čini li ti se to moralno ispravnim?" pitao je. "To je poremećeno."

image
AFP

Na pitanje novinara Fabera je li to po njegovom mišljenju moralno pitanje, Musk je rekao "da".

"To je pitanje produktivnosti, ali i moralno pitanje", rekao je intervjueru. "Ljudi bi trebali sići s tog prokletog moralnog visokog konja jer traže od drugih da ne rade od kuće dok oni rade. To nije ispravno."

Izvršni direktori iz Silicijske doline - kao i drugi širom zemlje - frustrirani su zbog otpora radnika povratku u ured, unatoč uputama da to učine.

Tvrtke poput Amazona i Salesforcea zahtijevale su od radnika da počnu se vraćati u ured nakon što su primijetili pad produktivnosti, izvijestio je CNBC.

Musk je također govorio o svom trenutnom vođenju Twittera tijekom intervjua.

Kada je preuzeo kontrolu nad tvrtkom u studenom prošle godine, ukinuo je politiku rada od kuće u Twitteru i naredio zaposlenicima da se vrate na posao. Rekao je da će novi izvršni direktor Twittera omogućiti da se više posveti Tesli, ali da će i dalje objavljivati svoje nefiltrirane misli na Twitteru, čak i ako to šteti njegovim poslovanjima. "Baš me briga", rekao je milijarder kada su ga pitali što misli o tome da njegovi kontroverzni tweetovi potencijalno štete dionicama Tesle ili otežavaju prodaju oglasa na Twitteru.

"Reći ću što želim reći i ako to rezultira gubitkom novca, neka bude."

Linda Yaccarino, koja je imenovana za Muska nasljednicu na mjestu izvršne direktorice Twittera, cijenjena je medijska i oglašivačka izvršna direktorica koju neki smatraju vizionarkom.

"Twitter je vrlo poslovni model oglašavanja; Linda je očito izvanredna u tome i općenito je sjajan izvršni direktor", rekao je Musk.

"Linda će voditi tvrtku, a ja ću razvijati proizvode."

Otkako je preuzeo Twitter krajem listopada, Musk je izazvao kontroverze, otpustio većinu zaposlenika, vratio zabranjene račune na platformu, suspendirao novinare i naplaćivao usluge koje su ranije bile besplatne.

Te poteze su zabrinuli oglašivače, mnoge od kojih su napustili platformu zbog zabrinutosti da se njihovi proizvodi povezuju s problematičnim sadržajem.

Musk je također otvorio put povratku Donalda Trumpa na Twitter, ali bivši predsjednik SAD-a još nije ponovno počeo koristiti platformu, nego objavljuje na vlastitoj društvenoj mreži.

Kada bi se Trump vratio i objavio neutemeljene tvrdnje o izborima 2020., značajka "bilješke zajednice" omogućila bi korisnicima Twittera da ukazuju na dezinformacije, rekao je Musk za CNBC, dodajući da osobno ne misli da je izbor bio "ukraden", kako tvrdi Trump.

Unatoč izjavama Muska o slobodi govora, kao i oštroj kritici moderiranja sadržaja vezanog uz izbore 2020., Twitter je nedavno priznao da je pod pritiskom turske vlade uklonio sadržaj prije izbora prošlog vikenda.

"Primili smo ono što smo smatrali posljednjom prijetnjom usporavanja usluge - nakon nekoliko takvih upozorenja", rekla je tvrtka u ponedjeljak, usred negodovanja zbog očite hipokrizije.

"I stoga smo kako bismo Twitter održali dostupnim tijekom izbornog vikenda, poduzeli akciju protiv četiri računa i 409 tweetova navedenih sudskom naredbom."

Musk je CNBC-u rekao da će se posebno usredotočiti na umjetnu inteligenciju u Tesla-i, koja već koristi tu tehnologiju za samovozeće sposobnosti.

"Mislim da će Tesla imati trenutak s ChatGPT-om; rekao bih da će se to dogoditi najkasnije sljedeće godine", rekao je Musk o Teslinoj umjetnoj inteligenciji koja se koristi za autonomnu vožnju.

ChatGPT botovi iz start-upa OpenAI, u kojem je Musk sudjelovao u stvaranju, pobudili su maštu i izazvali strahove u vezi s moćnom umjetnom inteligencijom.

"Ja sam razlog zašto OpenAI postoji", tvrdi Musk, napominjući da je na početku uložio oko 50 milijuna dolara u tu tvrtku. "Ja sam smislio ime."

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:14