StoryEditorOCM
Svijetpregrijao se

Ekstremne vrućine stvorile neočekivan problem s mostom u New Yorku, zapeo i ni makac. Upotrijebili su očajničke mjere...

Piše Vijesti SD
11. srpnja 2024. - 18:34

Stari most koji prelazi rijeku Harlem i povezuje Bronx s Manhattanom (New York, SAD) u ponedjeljak poslijepodne zapeo je u otvorenom položaju zbog visokih temperatura i guste vlage koja je posljednjih dana harala New Yorkom, a dosegla je i oko 38 stupnjeva.

Vlasti u New Yorku su morale su upotrijebiti očajničke mjere kao što je zalijevanje mlazevima vode kako bi ohladile metal. Na sreću, most je ponovno otvoren nakon hlađenja, piše Revija HAK.

Radikalni vremenski uvjeti koji su trajali nekoliko dana doveli su do toga da se veliki čelični most, koji je star 126 godina, pregrijao i proširio, što ga je spriječilo da se pravilno zatvori.

Službenici Gradske vatrogasne službe i Odjela za promet New Yorka (DOT) satima su neumorno radili na snižavanju temperature metala. Zatvaranje mosta je uzrokovalo značajna kašnjenja u prometu tijekom prometne špice.

Ove vrste neobičnih incidenata povezanih sa sve višim temperaturama ljeti više nisu tako izolirani događaji. Ozbiljni toplinski valovi potaknuti klimatskim promjenama postali su nova ljetna realnost i postaju sve intenzivniji, dulji i češći.

Fenomeni poput deformacije željezničkih tračnica u Londonu ili čak činjenice da se ceste savijaju, događaju se zato što su mnoge zgrade, ceste i druga infrastruktura podignuti prije nekoliko desetljeća zamišljeni, projektirani i izgrađeni od materijala koji su  zastarjeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 13:36