StoryEditorOCM
Svijetreznikovo obećanje

Eksplozivni intervju ukrajinskog ministra obrane! ‘Evo kad idemo u ofenzivu, 2023. ćete vidjeti velike promjene...‘

Piše Vijesti SD
29. ožujka 2023. - 22:21
Ukraine‘s Minister of Defence Oleksiy Reznikov is pictured as he visits the Aleris Rehab Station outside Stockholm, Sweden on March 7, 2023, where Ukrainian soldiers receive rehabilitation. (Photo by Fredrik SANDBERG/TT NEWS AGENCY/AFP)/Sweden OUTFredrik Sandberg/Afp

Oleksij Reznikov, ministar obrane Ukrajine, izjavio je da Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine planira izvesti protuofenzivu na nekoliko linija bojišta, ali sve ovisi o vremenskim uvjetima. Ukrajinske snage čekaju "pravi trenutak", a Reznikov vjeruje da će se to dogoditi u travnju ili svibnju.

Između ostalog, Reznikov je upitan i kada će se njemački tenkovi Leopard pojaviti na bojištu.

"Vidjet ćete ih tijekom protuofenzive, sukladno odluci Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine. Plan je provesti protuofenzivu na više linija bojišta. To će ovisiti o tome kada će doći pravi trenutak, a o tome odlučuje Glavni stožer. To ovisi i o vremenskim prilikama. Naše je tlo vrlo mokro u proljeće. Mogu se koristiti samo gusjeničari. Mislim da ćemo ih vidjeti u travnju ili svibnju", izjavio je Reznikov u intervjuu za estonski TV kanal Err.ee, kako prenosi Ukrainska pravda.

Reznikov kaže da je za ukrajinske vojnike prebacivanje sa sovjetskog oružja na njemačke tenkove Leopard kao da voze Mercedesa nakon Žigulija (Lada Žiguli je automobil baziran na Fiatu 124 koje je u Rusiji i Sovjetskom Savezu proizvodio AvtoVAZ, bivši VAZ, op.a.).

Kada je u pitanju ukrajinska protuofenziva, Reznikov vjeruje da će 2023. svijet svjedočiti "vrlo pozitivnim promjenama za Ukrajinu". "Uvjeren sam da ćemo nastaviti oslobađati privremeno okupirane teritorije kao što smo to činili prije u Kijevskoj, Černihivskoj, Sumskoj, Harkivskoj i Hersonskoj oblasti. Sve će se to nastaviti".

Također ističe da su ukrajinski vojnici na prvoj liniji umorni jer rat traje već više od godinu dana. "To je psihološki i fizički izazovan proces. Zato pokušavamo rotirati snage. Ali ovo je rat - standardi života su drugačiji, drugačiji su uvjeti. Primjerice, ja spavam samo 3 do 4 sata dnevno. To mi je postala navika".

Kada je u pitanju Bahmut, Reznikov je rekao da su ukrajinske snage značajno "smanjile ruski ofenzivni potencijal" na tom bojištu, a to će pomoći obrambenim snagama da "održe liniju bojišta stabilnom i dobiju na vremenu da se pripreme za protuofenzivu".

Reznikov je ustvrdio i da Rusima nedostaje streljiva. "I oni su umorni. Imaju goleme gubitke, ima puno ozlijeđenih i poginulih ruskih vojnika. Dnevno gube najmanje 500 vojnika, ubijenih i ranjenih", rekao je Reznikov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 22:39