StoryEditor
Svijetodgoda izbora

Ekonomija pada, Biden raste: slično anketno zaostajanje Trump je imao i prije četiri godine u odnosu na Hillary Clinton, pa je pobijedio na izborima

1. kolovoza 2020. - 17:43

Građani Amerike u četvrtak su se u kratkom roku šokirali dvaput: netom je objavljena vijest o rekordnom padu američke ekonomije, koja se u drugom kvartalu ove godine smanjila za čak 33 posto, predsjednik Donald Trump na svojem je legendarnom Twitteru predložio da se izbori predviđeni za 3. studenoga – odgode.

"Izbori 2020. bit će najnetočniji i najlažniji u povijesti američkih izbora. Bit će to velika sramota za SAD. Da se odgode izbori dok narod ne bude u stanju ispravno i sigurno glasati???", "tvitnuo" je Trump neposredno nakon što su obznanjeni podaci o katastrofalnom padu nacionalnog BDP-a, za koji je Ministarstvo trgovine SAD-a objavilo da je nezabilježen tijekom dosadašnje povijesti mjerenja, odnosno od 1947. godine.

Uzrok tako drastičnom ekonomskom padu leži, kao i drugdje u svijetu, u zatvaranju gospodarstva zbog pandemije koronavirusa, pri čemu se Trumpu na dušu stavlja iznimno loše i nedosljedno reagiranje na pandemijsku krizu, zbog čega su koronavirusne brojke najveće upravo u SAD-u, koji dosad bilježi više od 150.000 umrlih i preko četiri milijuna zaraženih.

Trumpove brojne šarlatanske i nedosljedne izjave o virusu izazvale su podsmijeh i zgražanje u cijelom svijetu, pa tako i u Americi, što se odražava i u tamošnjim predizbornim anketama, od kojih većina pokazuje da Trumpov demokratski protukandidat Joe Biden u ovom trenutku vodi za velikih 10 posto glasova.

Negativni predznaci

Doduše, zadnjih godina mogli smo se uvjeriti da te ankete ne znače previše, što se pokazalo i kod nedavnih izbora u Hrvatskoj, kada su sugerirale tijesnu pobjedu SDP-a i njegove Restart koalicije, dok je u realnosti uvjerljivo trijumfirao HDZ.

image
AFP

Uostalom, slično anketno zaostajanje Trump je imao i prije četiri godine u odnosu na svoju tadašnju demokratsku protukandidatkinju Hillary Clinton, pa je svejedno pobijedio na izborima.

No statističke brojke o radikalnom padu BDP-a nešto su posve drugo, osobito imajući u vidu da su upravo dobri ekonomski rezultati, koje je američko gospodarstvo bilježilo sve do kraja 2019. godine, bile i glavni Trumpov adut u predizbornoj utrci s Bidenom.

Aktualni američki predsjednik nikad nije ni tvrdio da su progresivne društvene vrijednosti njegov forte – upravo ekonomske brojke bile su ono čime se hvastao pred svojim konkurentom. A sada mu je u par mjeseci 40 milijuna građana ostalo bez posla, a stopa nezaposlenosti popela se na 14,7 posto.

Dodatna nevolja za Trumpa je činjenica da aktualna eskalacija koronavirusa zahvaća velike južne države koje nose puno elektorskih glasova, a u kojima je prije četiri godine pobijedio: Floridu, Texas, Pennsylvaniju i Michigen (koje zajedno nose čak 103 elektorata, od potrebnih 270), kao i glavni ekonomski motor Amerike – Kaliforniju.

To bi moglo izazvati novi val "lockdowna" i usporiti gospodarski oporavak. Sve su to negativni predznaci za čovjeka koji želi ponovno osvojiti Ameriku.

Ranjeni tviteraš

S jedne strane, Trump nije skroz u krivu kad ocjenjuje da izbori u uvjetima pandemije ne mogu biti posve legitimni. Nedavni izbori u Hrvatskoj i Srbiji, održani u takvim uvjetima, pokazali su da je na birališta izišlo manje od polovine birača – rezultati takvih izbora nisu nelegalni, ali je njihova legitimnost upitna.

image
AFP

I dok su takvi "krnji" izbori u Hrvatskoj prošli bez većih prigovora javnosti, u Srbiji su nedugo nakon njih izbili višednevni neredi, dijelom potaknuti upravo sumnjivom legitimnošću takvih izbora.

No, s druge strane, Trump se zapravo ne buni zbog toga. Baš zbog eskalacije epidemije koronavirusa u SAD-u, u toj su zemlji sve glasniji zahtjevi da se, umjesto fizičkog odlaska na birališta, veliki dio glasanja odradi poštom. I to je ono što "žulja" aktualnog predsjednika SAD-a: on već neko vrijeme, bez ikakvih dokaza, javno tvrdi da dopisno glasanje otvara mogućnost za manipulaciju glasovima, te je u više navrata sugerirao da bi u tom slučaju moglo doći do "izborne prijevare i netočnih rezultata".

U pozadini takvog stava krije se procjena Trumpova tima – za koju se ne može reći da je neutemeljena – da bi glasanje poštom dovelo do većeg odaziva birača nego inače, odnosno da bi u toj varijanti glasanju pristupili i mnogi birači koji inače ne izlaze na izbore, što bi po sudu Trumpovih savjetnika povećalo šanse Joea Bidena, koji ionako vodi po anketama.

U svakom slučaju, Trumpove predsjedničke akcije trenutno ne kotiraju osobito visoko. No, kako kaže stara narodna poslovica, ranjeni tviteraš je najopasniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

10. rujan 2020 15:50