StoryEditor
Svijetnapadač priveden

Troje mrtvih u napadu nožem u crkvi u Nici, ženi odrubljena glava. Gradonačelnik: Ovo je teroristički čin

29. listopada 2020. - 10:25
AFP

Troje ljudi ubijeno je u četvrtak nožem u crkvi u Nici, uključujući i ženu kojoj je odrubljena glava, priopćila je policija, a gradonačelnik je taj čin nazvao terorističkim.

Gradonačelnik Christian Estrosi je na Twitteru objavio da se napad dogodio u ili u blizini crkve Notre Dame te da je policija privela napadača.

Gradonačelnik je novinarima rekao i da je osumnjičenik više puta ponavljao uzvik 'Allahu Akbar' ('Bog je najveći') dok su ga policajci privodili. Daily mail je objavio video snimku trenutka u kojem policija upada u crkvu prije nego što su upucali i uhitili napadača koji je uzvikivao 'Allahu Akbar'. Uzvikivao je to i nakon što ga je policija savladala, piše Reuters. Napadača je policija ranija, no on je živ i prevezen je u bolnicu.

Napad je uslijedio u trenutku kada se Francuska još uvijek oporavlja od stravičnog ubojstva gimnazijskog profesora Samuela Patyja kojeg je 18-godišnji musliman čečenskog podrijetla također dekapitirao, nakon što je profesor učenicima pokazivao karikature proroka Muhameda.

Za sada se ne zna motiv napada u Nici, niti ima li ikakve veze s karikaturama proroka Muhameda koje muslimani smatraju svetogrđem.

Francuska je nakon  ubojstva Patyja poručila da "nikada neće odustati" od svoje potpore slobodi izražavanja usprkos "zastrašivanju" i istaknula da postoji "veliko europsko jedinstvo" glede potpore Francuskoj i "načelima i vrijednostima koje Francuska brani".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 12:26