StoryEditorOCM
Svijetterorizam na djelu

Dvoje Kineza ubijeno u napadu pakistanskih militanata na konvoj kod aerodroma u Karachiju, ima još mrtvih i ozlijeđenih

Piše hina
7. listopada 2024. - 11:20
Uništeni automobili na mjestu terorističkog napada u blizini međunarodne zračne luke Jinnah u Karachiju, poginulo je nekoliko osobaAfp

Dvoje kineskih državljana ubijeno je u eksploziji blizu međunarodne zračne luke u pakistanskom gradu Karachiju kasno u nedjelju, reklo je kinesko veleposlanstvo u Pakistanu, opisavši situaciju kao "teroristički napad".

Separatistička militantna skupina Belučistanska oslobodilačka vojska (BLA) je u priopćenju poslanom novinarima rekla da se radi o njihovom napadu na kineske državljane, uključujući inženjere, vozilom s improviziranim eksplozivnim napravama.

Kinesko veleposlanstvo je objavilo da je konvoj elektroenergetske tvrtke iz luke Qasim napadnut blizu zračne luke.

"Kineska ambasada i generalni konzulat u Pakistanu strogo osuđuju ovaj teroristički napad, izražavaju duboku sućut zbog žrtava te iskreno suosjećanje ozlijeđenima i (njihovim) obiteljima", reklo je veleposlanstvo u priopćenju, dodavši da kineska strana surađuje s pakistanskim vlastima.

image

Vatrogasci na mjestu eksplozije sinoć

Asif Hassan/Afp

Pakistanski premijer Shehbaz Sharif je kazao da je jedan kineski državljanin također ozlijeđen te da je u tijeku istraga.

"Pakistan je predan zaštiti naših kineskih prijatelja. Sve ćemo ispitati kako bismo osigurali njihovu sigurnost i dobrobit", kazao je u objavi na društvenoj platformi X.

Pakistan se priprema za samit Šangajske organizacije za suradnju (SCO) u svom glavnom gradu Islamabadu, gdje je krajem prošlog tjedna došlo do prosvjeda i sukoba između policije i pristaša zatvorenog bivšeg premijera Imrana Khana.

Na samitu, koji su se vlasti obvezale osigurati, idućeg tjedna se očekuje kineska delegacija sastavljena od visokih dužnosnika i prvi posjet indijskog šefa diplomacije u posljednjih deset godina.

image

Pakistanska policija istražuje okolnosti napada

Rizwan Tabassum/Afp

Pakistanska televizija Geo News je objavila da je najmanje 10 osoba ozlijeđeno u eksploziji u nedjelju. Policija u Karachiju nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

BLA želi nezavisnost za pokrajinu Balučistan na jugozapadu Pakistana, koja graniči s Afganistanom i Iranom. U kolovozu je izvela niz napada u pokrajini, pri čemu je ubijeno više od 70 ljudi.

Kineske mete već su bile na udaru nekoliko belučistanskih militantnih skupina u Pakistanu, koje kažu da se desetljećima bore za veći udio u regionalnom bogatstvu rudnika i minerala.

image

Policijski očevid trebao bi rasvijetliti okolnosti iako je Belučistanska oslobodilačka vojska preuzela odgovornost za napad

Rizwan Tabassum/Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 11:22