StoryEditorOCM
Svijetdupli debakl

Dva ruska tenka T-72 krenula u lov na ukrajinskog Bradleya, pa izvukli deblji kraj. Ovo je tajna njihove propasti

19. srpnja 2023. - 15:11

   U jednom žestokom ogledu u Zaporiškoj oblasti na jugu Ukrajine tročlana posada borbenog vozila pješaštva američke proizvodnje M-2 Bradley, inače borci 47. mehanizirane brigade ukrajinske vojske, u neravnopravnom je okršaju izbacila iz stroja dva ruska tenka T-72.

    Detalje o ovom dvoboju prilično je teško provjeriti, no osim svjedočanstava na ukrajinskim društvenim mrežama o njemu je posvjedočila objavom na Telegramu i zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar. Uz pohvale, Maliar je objavila i fotografije članova posade Bradleya koji su nadjačali čak dva ruska tenka, no nije pružila podrobnije detalje o ovoj borbi, niti je precizirala kad i gdje se ona dogodila.

image

Američki gusjeničar Bradley kod ukrajinskog Chasiv Yara

Andre Luis Alves/Anadolu Agency Via Afp

    Nakon što su početkom lipnja, na samome početku protuofenzive, pretrpjeli teške gubitke u ruskom minskom polju kod Male Tokmačke, 47. brigada i njezina partnerska 33. mehanizirana brigada probile su se 5-6 kilometara južno do predgrađa sela Robotine, gdje su se Rusi duboko ukopali. Nedavni video iz sektora Robotine prikazuje ukrajinske trupe kako se skrivaju u rovu koji su zauzeli od Rusa, dok Bradley iz svojega automatskog topa tuče po ruskim trupama.

      Ako se okršaj između američkog gusjeničara i ruskih tenkova T-72 zbilja dogodio kako ga je opisala zamjenica ukrajinskog ministra obrane, on rječito dokazuje tehnološku i borbenu premoć američkog vozila nominalno niže kategorije nad sovjetskim tenkovima. Oklopni transporter od 25 tona iznimna je protuoklopna platforma ponajviše zahvaljujući brzom automatskom topu od 25 milimetara i protutenkovskim projektilima dugog dometa.

     "Bradley M-2 se u početku bitke našao okružen ruskim pješaštvom s dvije strane", opisala je Hanna Maliar početak tog naizgled neravnopravnog ogleda. “A kad su napadači ubrzo uništeni automatskim topom iz gusjeničara, Rusi su krenuli u pravi lov na ukrajinskog Bradleya. Uveli su entuzijastično par tenkova T-72 u borbu i oni su samouvjereno krenuli u svoju misiju”, dodala je dužnosnica ukrajinskog ministarstva rata.

image

Bočni oklop tenka T-72 probija i Bradleyev automatski top

Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency Via Afp

     Većina oklopnih gusjeničara nije dorasla nijednom tenku. Moderni tenkovi teži su najmanje dvostruko od tipičnog BOV-a (borbenog oklopnog vozila) i obično iz svojih topova imaju kilometrima veći domet nego što daleko dosežu mitraljezi bilo kojega oklopnjaka, podsjeća Forbes.

    Ali Bradley M-2 nije baš tipično borbeno oklopno vozilo. Još daleko prije isporuke prvih primjeraka Ukrajini dužnosnici Pentagona su javno isticali da su njegove sposobnosti daleko jače od svakog oklopa koji Rusija ima u Ukrajini. Odobreno je potom gotovo 200 Bradleya koji su sad u ukrajinskom vojnom inventaru.

image

Oklopnjak nije uvijek slabiji od tenka

Artur Widak/Nurphoto Via Afp

   Automatski top od 25 mm kojim Bradley raspolaže jedan je od najjačih borbenih aduta kojima raspolaže. Tajna nije samo u kalibru nego i u njegovim tzv. sabot-zrnima: riječ je o košuljici koja obavija metak i omogućuje ispaljivanje užeg projektila velike gustoće presjeka kroz cijev puno većeg promjera. Nakon što izađe iz cijevi, vreteno koje ga dotad obavija odvaja se od projektila. Uz pomoć ovih stabilizirajućih ‘peraja‘ Bradley tuče brzinom od tri projektila u sekundi po ciljevima udaljenima čak do tri kilometra. I njima bez problema može probiti 150 mm debeo oklop na boku sovjetskog tenka T-72. To međutim, što kaže ona reklama, nije sve: s dvije TOW protuoklopne navođene rakete postavljene na kupoli, Bradley probija oklop tenka T-72 iz bilo kojeg kuta, i to s udaljenosti od čak 3,5 kilometra.  

Što je najvažnije, i dnevna i noćna optika Bradleya M-2 je oštra i precizna na još većim daljinama, što omogućava posadi uočiti neprijatelja puno prije nego što neprijatelj uoči njih.

image

Ukrajinci repariraju zarobljeni ruski T-72

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp

       "Bradley nije tenk, ali može biti ubojica tenkova", ustvrdio je svojedobno Mark Hertling, umirovljeni general američke vojske komentirajući potencijalna sučeljavanja ove vrste u Ukrajini. Hertling je zapovijedao izviđačkom verzijom Bradleya u operaciji Pustinjska oluja 1991. godine i dobro zna što govori. Ukrajinski gusjeničar američke proizvodnje je vjerojatno nedavno učinio ruskim tenkovima T-72 ono što su svojedobno američki Bradleyi često činili iračkim tenkovima istog modela.

      “Oba ruska tenka su u okršaju s Bradleyem bila odmah spaljena”, objasnila je zamjenica ukrajinskog ministra HannaMaliar. I ovaj Bradley je, naime, bio opremljen TOW  protutenkovskim raketama koje je posada vješto iskoristila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:48