StoryEditor
SvijetORWELL NA DJELU

Dva mjeseca prije nego se pojavila u Kini, stručnjaci su osmislili scenarij pandemije koja će ubiti 65 milijuna ljudi. Nitko ih nije shvatio ozbiljno

30. ožujka 2020. - 16:32
IlustracijaHector Retamal/AFP

Danas kada se čita, izgleda da ga je pisao sam George Orwell.

„Event 201“ je simulacija globalne svjetske pandemije koju su u listopadu 2019. – dakle samo dva mjeseca prije nego se COVID-19 pojavio u Kini – javnosti predstavili Svjetski ekonomski forum, američka Škola javnog zdravlja John Hopkins Bloomberg i fondacija Billa i Melinde Gates.

Scenarij je - u trenutku kada je objavljen – široj javnosti morao djelovati potpuno nestvarno. U to se vrijeme život odvijao potpuno normalno. Radile su tvornice i trgovine, vozili avioni, vlakovi i autobusi, učenici su išli u škole, a studenti na fakultete. Globalna ekonomija vrtjela je golemi novac. Jedina epidemija o kojoj se govorilo je ona sezonske gripe, za koju je ionako još poodavno postojalo cjepivo.

Danas vidimo kako se ovaj zastrašujući scenarij ostvaruje u stvarnosti.

„Event 201“ je započeo pojavom novoga koronavirusa. Rođenog u okrilju divljih životinja, točnije šišmiša. Virus je u nekom trenutku prešao na svinje. A sa svinja na farmi koja je za ovu prigodu smještena u Brazil i na – čovjeka.

Riječ je o patogenu nastalom na virusu SARS-a, ali koji se – pazite sad dobro – puno lakše od SARS-a prenosio među ljudima koji su imali tek blage simptome.

Scenarij je dalje predvidio širenje novoga virusa u gusto naseljenim megalopolisima Južne Amerike. Sve veći pritisak na zdravstveni sistem. Potom i širenje virusa u Portugal, SAD i Kinu zračnim prijevozom. A iz njih i u ostale zemlje. Isprva će zdravstvene vlasti u nekim zemljama držati stvari pod kontrolom. No pritisak će biti toliko jak da će pandemija – eksplodirati. Svjetska zdravstvena organizacija godišnje registrira 200 epidemija. Ova 201. sve će iz temelja promijeniti.

Kako je virus nov, u prvoj godini za njega svijet neće imati adekvatno cjepivo. Scenarij spominje izmišljeni antiviralni lijek koji može pomoći oboljelima, ali ne i značajno spriječiti širenje bolesti.

Tijekom inicijalnih mjeseci pandemije broj zaraženih će rasti eksponencijalno. Udvostručavajući se svakoga tjedna. A kako broj oboljelih i umrlih bude rastao, sve gore će biti i posljedice po ekonomiju i društvo u cjelini.

Scenarij završava 18 mjeseci od trenutka kada se novi koronavirus pojavio. Pandemija je odnijela 65 milijuna žrtava. Zaustavila se iz dva moguća razloga: ili zbog toga što je pronađeno adekvatno cjepivo, ili zbog toga što je dotad već zaraženo 80 ili 90 posto svjetske populacije. Od tada pa nadalje, novi koronavirus u medicini će se tretirati tek kao endemska bolest djece.

Kada se pojavio COVID-19, organizatori su imali pune ruke posla da ljudima objasne da oni nisu „predvidjeli“ budućnost. Nego da su samo izradili scenarij koji im je poslužio da liječnici, znanstvenici, epidemiolozi pokušaju naći adekvatan odgovor za takvu situaciju. Na panelu su sudjelovali stručnjaci iz brojnih zemalja. Između ostalog i George Fu Gao, generali direktor Kineskog centra za kontrolu bolesti i prevenciju. Isti onaj koji je imao povijesnu nesreću gledati kako se glavni dijelovi tog fiktivnog scenarija dva mjeseca kasnije ponavljaju u njegovoj zemlji. Ovaj put ne na znanstvenom panelu. Nego u najsurovijoj mogućoj stvarnosti.

Scenarij, naravno, nije baš sve točno pogodio. Virus nije krenuo iz Brazila, nego iz Kine. Nije prvo pogodio financijski najnemoćnije, nego je udario na bogate regije Italije, Njemačke, Švicarske, Španjolske i SAD-a.

No ostali elementi gotovo se u potpunosti poklapaju s onim što svijet proživljava danas. Vodeći svjetski stručnjaci godinama su upozoravan na opasnost od epidemije.

Šteta što ih nitko na vrijeme nije shvaćao ozbiljno.

VIDEO MOŽETE POGLEDATI OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. veljača 2021 06:38