StoryEditor
SvijetRasplet u petak?

Dužnosnicima EU-a prekipjelo prepucavanje oko cjepiva, AstraZeneca pristala na sastanak, u Bruxelles šalje Hrvaticu Iskru Reić

Piše PSD, Hina
27. siječnja 2021. - 19:59
Astrazeneca, Ursula von der Leyen, cijepljenje u Britaniji, ilustracija dostave cjepivaAFP

Europska komisija zatražila je od kompanije AstraZeneca da preusmjeri desetke milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa koje su napravljene u britanskim tvornicama u Europsku uniju, tvrdi britanski Daily Telegraph, a prenosi Jutarnji list.

Štoviše, dužnosnici EU-a poručili su AstraZeneci da će ih tužiti za povredu ugovora ako doze proizvedene u Britaniji ne preusmjere u Uniju, čime je sukob između Bruxellesa i kompanije dodatno eskalirao nakon ionako povišenih tenzija posljednjih dana.

Sve je počelo još prošlog tjedna kada je kompanija najavila da će u prvom kvartalu isporučiti znatno manje doza nego li je to bilo dogovoreno s EU-om, koja je u razvoj i proizvodnju cjepiva uložila oko 300 milijuna eura. Pritom valja podsjetiti da samo cjepivo AstraZenece, razvijeno u suradnji sa Sveučilištem Oxford, Europska agencija za lijekova (EMA) još nije odobrila za korištenje u EU.

Kako je EU birokracija već na udaru javnosti zbog znatno sporijeg tempa cijepljenja nego se to najavljivalo, jasno je da je birokraciji u Bruxellesu prekipjelo ovo prepucavanje s AstraZenecom, čiji im je direktor Pascal Soriot jutros i pomalo bezobrazno poručio da stanje s isporukom i "nije tako loše".

Potom se jutros pojavila i informacija da predstavnik kompanije neće ni doći na dogovoreni sastanak s dužnosnicima EU. Prema posljednjim informacijama, čini se da će se taj sastanak s ljudima iz AstraZenece ipak održati.

'Prvo Britanija'

U međuvremenu, pritisak na kompaniju sve je jači pa je tako i glasnogovornik EK sasvim otvoreno poručio da "ako britanske tvornice rade bolje, očekujemo od njih da dostave doze cjepiva u EU. Tako smo se dogovorili s AstraZenecom".

Dužnosnici EU-a dalje tvrde i da im je kompanija ponudila samo četvrtinu od 100 milijuna doza koje su obvezali dostaviti u prvom kvartalu ove godine, iz čega Daily Telegraph zaključuje da Bruxelles očekuje da kompanija dostavi i preostalih 75 milijuna doza, pa makar to bilo i iz britanskih tvornica.

Direktor AstraZenece Pascal Soriot pak ističe da kompanija ima ugovor s Ujedinjenim Kraljevstvom koji ih obvezuje da doze proizvedene u britanskim tvornicama prvo podmiruju i britanske potrebe za cjepivom.

- Tako stoje stvari. U ugovoru s EU-om spomenuto je da su i doze iz britanskih tvornica opcija za Europu, ali tek kasnije. No, brzo napredujemo, dostava u Britaniji izuzetno je brz. Čim se cijepi dovoljan broj Britanaca, moći ćemo iz britanskih tvornica opskrbljivati i Europu. No, ugovor s Ujedinjenim Kraljevstvom je jasan - njima prvima idu doze - tvrdi Soriot.

No, teške riječi teško će umiriti EU, ali i vlade država članica koje su također nervozne zbog kašnjenja u isporukama cjepiva. Naime, dužnosnici u Bruxellesu već sumnjaju da je dio doza koje su bile namijenjene Uniji završio u Velikoj Britaniji, zbog čega su priprijetili i da će stopirati izvoz Pfizerovih doza, koje se proizvode na teritoriju EU, u druge države (a tu se prvenstveno mislilo na Britaniju).

Da bi se napeta situacija razriješila, Komisija je pozvala šefove AstraZenece na sastanak u srijedu u Bruxellesu, a kompanija se pozivu odazvala. Politico javlja da će u ime tvrtke na sastanku sudjelovati Iskra Reić, viša potpredsjednica kompanije za Europu i Kanadu, inače hrvatskog porijekla.

Izvori Daily Telegrapha pak tvrde da je EK već dala kompaniji rok do 29. siječnja, do kojeg moraju ponuditi adekvatno objašnjenje za najavljeno kašnjenje isporuka cjepiva. Spomenuti datum je ujedno i dan kada se očekuje EMA-ino odobrenje oksfordskog cjepiva u EU.

Soirot tvrdi da se AstraZeneca nije obvezala da će dostaviti 100 milijuna doza u prvom kvartalu, nego da će učiniti sve u njihovoj mogućnosti da ih dostavi. Ukupno bi kompanija Uniji trebala dostaviti 400 milijuna doza, od čega bi njih 2,7 milijuna išlo Hrvatskoj.

Na EK se sada vrši veliki pritisak da objavi ugovor s kompanijom kako bi se vidjelo je li kompanija doista iznevjerila svoju obvezu i kakva je ona uopće bila. No, iz Bruxellesa zasad nisu pokazali spremnost na taj potez, usprkos sve glasnijoj prozivci koja dolazi ne samo iz država članica, nego i iz klupa Europskog parlamenta.

Zbog nevoljkosti Komisije da objavi što je to točno potpisala, čak je i europska pravobraniteljica otvorila istragu. Vrijeme curi, a tko će izaći kao "pobjednik" iz ovog okršaja možda će se znati već večeras.

Sumnjivi paket u tvornici cjepiva AstraZenece bezopasan

Sumnjivi paket u tvornici u Walesu koja proizvodi cjepivo AstraZenece protiv covida-19 je siguran, a raspored proizvodnje nije poremećen, objavila je u srijedu tvrtka Wockhardt UK.

„Možemo potvrditi da je dovršena istraga sumnjivog paketa koji je danas stigao. Pošto je sigurnost zaposlenika naš glavni prioritet, proizvodnja je privremeno zaustavljena, na siguran način. Sad možemo potvrditi da je paket siguran, a zaposlenici se mogu vratiti u postrojenje“, priopćio je Wockhardt čija tvornica u Wrexhamu u Walesu proizvodi cjepivo AstraZenece. 

„Ovaj privremeni prekid proizvodnje ni na koji način nije utjecao na naš raspored proizvodnje i zahvalni smo vlastima i stručnjacima na njihovom brzom odgovoru i rješenju incidenta“, zaključuje se u priopćenju. 

Tvornica je evakuirana u srijedu u poslijepodnevnim satima nakon primanja „sumnjivog paketa“, a BBC je izvijestio da je na teren poslana ekipa za eksplozive. 

Incident se dogodio u vrijeme dok Europska unija od tvrtke traži da ju iz tvornica na britanskom tlu opskrbi s više doza svog cjepiva, nakon što je AstraZeneca prošli tjedan izvijestila europski savez da će dostaviti 60 posto manje doza nego što je obećano za prvi kvartal 2021. godine. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 04:20