StoryEditor
Svijetsručila se planina

Dramatično jutro na Dalekom istoku: odron tla u Kini progutao selo, nestalo 140 osoba

24. lipnja 2017. - 10:48

U velikom odronu tla nestala je u subotu ujutro 141 osoba u Kini, u zabačenom selu pokrajine Sečuan gdje spasilačke službe pokušavaju doprijeti do preživjelih.

Ukupno je 46 kuća u selu Xinmo nestalo nakon urušavanja dijela planine, objavila je javna televizija CCTV citirajući glasnogovornika lokalnih vlasti.

Odron je blokirao korito rijeke duž dva kilometra, po istom izvoru. Vlasti su pokrenule hitan plan kojim se neposredno želi procijeniti širina katastrofe, istaknula je televizija.

CCTV prikazivala je prizore brojnih policajaca i stanovnika odjevenih u kabanice na velikim sivim stijenama dok su rovokopači pokušavali razmaknuti ruševine.

"To je više desetaka tona kamenja", ocijenio je Chen Tiebo, kapetan oružane policije autonomne tibetanske prefekture Aba gdje je došlo do drame.

Potvrdio je da je kiša prošlih dana u tom planinskom i zabačenom području uzrokovala odron dijela planine uz to turističko naselje.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je "na svaki mogući napor kako bi se smanjio broj mrtvih i ozlijeđenih", rečeno je na državnoj televiziji.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 18:05