StoryEditor
Svijetfatalna pogreška

Donaldu Trumpu zbog kriminalnog rukovanja službenim spisima prijete deseci godina robije. Da stvar bude ljepša, osobno je kao predsjednik povećao kazne za ovo djelo, ciljajući pritom Hillary Clinton

Piše D.K.
14. kolovoza 2022. - 10:30

Zbog iznošenja službenih dokumenata s oznakom tajnosti iz Bijele kuće i njihova deponiranja na svom privatnom imanju, bivši američki predsjednik Donald Trump mogao bi biti kazneno gonjen i osuđen na dugogodišnje kazne od čak nekoliko desetaka godina zatvora.

Američko Ministarstvo pravosuđa otkrilo je da je Trump pod istragom zbog tri moguća prijestupa: kršenja Zakona o špijunaži, ometanja pravde i kriminalnog rukovanja vladinim spisima. Agenti FBI-ja koji su pretražili Trumpov resort Mar-a-Lago izuzeli su iz tamošnjih sefova 11 kompleta tajnih dokumenata, uključujući nekoliko njih s oznakom najveće državne tajne. Navodno su tražili i dokumente koji se odnose na nuklearno oružje, javio je Washington Post.

image
AFP
image

Trumpov resort Mar-a-Lago

AFP

Trump je optužbe, naravno, oštro odbacio i nazvao ih 'prijevarom motiviranom političkom odmazdom'. No, ako se među zaplijenjenim materijalima iz njegove vile doista nalaze službeni dokumenti iz Bijele kuće, floskule o podmetanju mogle bi mu postati krajnje nedostatna obrana. Trump je, uostalom, i kao predsjednik bio katastrofa za nacionalnu sigurnost: laprdajući bez zadrške otkrivao je tajne o operacijama protiv ISIL-a ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu, a kineskom predsjedniku Xi Jinpingu odao je ključni podatak o strateškom napadu u Siriji.

Američki zakoni, osim toga, zabranjuju nedopušteno posjedovanje informacija bitnih za obranu i nacionalnu sigurnost, čak i bez obzira jesu li dokumenti službeno tajni ili ne. Djelo je kažnjivo s do 10 godina zatvora za svaku pojedinačnu povredu. Temeljem iste legislative također je i ilegalno skrivati ili uništavati službene američke dokumente, što je kažnjivo s do 20 godina zatvora, a savezni zakoni, povrh svega, zabranjuju i namjerno odnošenje tajnih dokumenata na nedopuštenu lokaciju.

image

Mar-a-Lago

AFP

Da paradoks bude veći, osobno je Donald Trump 2018. potpisao izmjene zakona temeljem kojih se kaznenim djelom smatra nepropisno postupanje s tajnim dokumentima i povećava maksimalna kazna zatvora za takve osobe. Trump, doduše, nije baš računao da će se to slomiti preko njegovih leđa: ciljao je na Hillary Clinton, jer je svojedobno koristila privatni e-mail za slanje osjetljivih informacija dok je bila državna tajnica, no nehotice je samome sebi nasapunao dasku.

Zapljene FBI-a u Trumpovu resortu i izgledne istrage protiv bivšeg predsjednika bez sumnje će se odraziti i na skore američke međuizbore u studenome. Ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da 62 posto Amerikanaca smatra da je Trumpovo držanje povjerljivih dokumenata u privatnoj vili “jako velik problem”. Oko 76 posto demokrata smatra Trumpovo postupanje značajnom povredom zakona, no istodobno je slično raspoloženo samo 12 posto republikanaca. Partijska knjižica je i u Americi očito puno vjerodostojniji dokument od rada neovisnih pravosudnih institucija.

image
AFP

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2022 22:07