StoryEditor
SvijetKRIZA KATOLIČKE CRKVE

Don Grubišić o pedofiliji među svećenicima: Ne radi se o pojedinačnim već o masovnim slučajevima

Piše PSD.
15. travnja 2012. - 20:20
Najnoviji skandal koji dolazi iz Španjolske pokazuje da se Katolička crkva suočava s dubokom krizom. Stotine žena optužile su časnu sestru Mariju Gomez Valbuenu da je još od 1980. godine nakon rođenja djece lagala da su umrla kako bi ih potom ilegalno dala na posvojenje. No, Gomez Valbuena, koja je radila u bolnici u Madridu, nije jedina optužena, optužene su i druge časne sestre, mnogi liječnici i medicinske sestre, ali je prva kojoj se sudi za ilegalno zadržavanje djece i krivotvorenje dokumenata.

Prodavani imućnim parovima

Ukradena djeca prodavana su imućnim bračnim parovima bez djece, koji su, kao „pobožni katolici“, smatrani pogodnijim roditeljima. Mnogi od njih nisu ni znali da je njihovo dijete ukradeno, već im je rečeno kako je majka napustila dijete. Sada 80-godišnja Gomez Valbuena u četvrtak se pojavila pred madridskim Višim sudom pravde gdje je odbila odgovarati na pitanja suca. Dok su je odvodili sa suda, skupine žena koje tvrde da su im djeca oteta izvikivale su joj “besramnice”.

I unutar Crkve u Hrvatskoj događaju se stvari koje su prije bile nezamislive. U zadnja dva mjeseca Crkvu su potresla dva velika pedofilska skandala, od kojih su najviše reakcija izazvale teške optužbe na račun bivšega bibinjskog župnika don Nediljka Ivanova. Sumnja se da je čak stotinjak muške djece od 10 do 13 godina bilo žrtvama pohotnog don Nediljka. O seksualnom zlostavljanju dječaka od strane svećenika koji je bio župnik u Bibinju punih 20 godina prvi je progovorio Josip Lisica u HTV-ovoj emisiji „Osmi kat“, a potom su se javile i druge žrtve. Don Nediljko je inače u Bibinju bio omiljeni svećenik koji je lani od Općine dobio i nagradu za životno djelo.

Svoj sudski epilog dobio je nedavno i slučaj 60-godišnjeg Mladena Kožine, župnika župe Presvetog Srca Isusova, u sklopu bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu. Velečasni Kožina pravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora nakon što je priznao krivnju i nagodio se s tužiteljstvom. Bio je optužen da je skidao fotografije obnažene djece ili maloljetnika u eksplicitnom seksualnom ponašanju, a uhićen je u listopadu prošle godine u sklopu velike antipedofilske akcije kodnog naziva “Oliver” koju je pokrenuo britanski Scotland Yard. Policija je pretražila 30-ak domova, oduzela nekoliko desetaka računala, stotine memorijskih kartica te nekoliko tisuća CD-ova i DVD-ova.
Sestra Marija Gomez Valbuena prodavala je djecu imućnim parovima
Kožina je nakon uhićenja pušten da se brani sa slobode. Priznao je djelo i pokajao se, a uz zatvorsku kaznu sankcionirala ga je i Crkva.

Ipak, prvi svećenik u Hrvatskoj osuđen za pedofiliju bio je župnik iz zagrebačkih Šestina Ivan Čuček. Nepravomoćnom je presudom župnik Čuček 2003. godine osuđen na godinu i devet mjeseci zatvora zbog 13 slučajeva bludničenja nad djevojčicama i zadovoljavanja pohote. Županijski je sud, međutim, preinačio kaznu u uvjetnu, pa je Čuček osuđen na šest mjeseci, uz rok kušnje od tri godine, s jednim od obrazloženja uvjetne kazne da više nije u kontaktu s djecom.

Iza rešetaka

Iza zatvorskih rešetaka kaznu je služio i bivši župnik u Banjolu na otoku Rabu, 66-godišnji svećenik i vjeroučitelj Drago Ljubičić, osuđen na tri godine zatvora zbog bludničenja nad petoricom dječaka. Ljubičić je prvi svećenik koji je u Hrvatskoj završio iza rešetaka zbog bludničenja nad dječacima.

Nakon pravomoćnosti presude krajem studenog 2009. godine, Ljubičić je u siječnju 2010. godine nekoliko tjedana proveo na Odjelu dijagnostike u Bolnici za osobe lišene slobode, nakon čega je prepraćen u Lepoglavu na izdržavanje kazne. Iz kaznionice u Lepoglavi trebao bi izaći potkraj svibnja - sedam mjeseci prije isteka trogodišnje kazne, zbog uzornog ponašanja, te svladanog programa prevencije recidivizma, odnosno izvježbane kontrole ponašanja.

BOŽANA SVILIČIĆ

Miliša: Crkva je u krizi

- Crkva kao institucija u sveopćoj je moralnoj krizi i upravo to je glavni uzrok ovako brojnih afera koje ju potresaju u zadnje vrijeme. Uz školu i roditelje, Crkva je kao institucija definitivno izgubila autoritet među mladima - smatra zadarski sociolog i pedagog dr. sc. Zlatko Miliša, koji moralnu eroziju unutar crkvenih redova smatra glavnim krivcem za strašne događaje koji potresaju crkvu.

- Crkva se treba okrenuti pravim problemima i potrebama ljudi kako bi vratila izgubljeno povjerenje. Nerazumljivim jezikom s oltara i pranjem ruku problem se neće riješiti - zaključio je Miliša.

‘Ne radi se o pojedinačnim već o masovnim slučajevima’

Don Ivan Grubišić smatra kako je dobro da su mediji otvorili dosad dobro sakrivane teme unutar crkvenih redova.

- Pod pokroviteljstvom samog pape Benedikta XVI. u veljači ove godine u Rimu je održan simpozij na kojem su konačno izrečene neke stvari koje otkrivaju istinu o šutnji u Crkvi. Zaključeno je da „kultura šutnje“, kako su je nazvali, u crkvi treba prestati, te da nitko nije izuzet da takve zločine mora prijaviti bilo crkvenim ili državnim vlastima - kazao je Grubišić.

- Tu se ne radi o pojedinačnim već o masovnim slučajevima. Unutar katoličke crkve je četiri tisuće prijavljenih zbog pedofilije. Ovo što se dogodilo u Španjolskoj spada u teške zločine koje je prikrivala crkva. Posljedice već postoje jer je mlađa generacija uzela stvar u svoje ruke. Svijet ide svojim putem jedne suvremene kulture i mladi te trendove prihvaćaju i po njima žive - zaključio je Grubišić.

Gay osobe nisu pedofili!

Pritisnuti skandalima oko pedofilije, svećenci su se pokušavali braniti na razne načine, pa je tako državni tajnik Svete Stolice Tarcisio Bertone izjavio da postoji veza homoseksualnosti i pedofilije. Poslije je Vatikan to povukao jer je zbog te izjave prosvjedovalo svećenstvo diljem svijeta. Čak je i francuska vlada uputila kritiku da se radi o “nedopustivoj asocijaciji koju francuska vlada oštro osuđuje”.

Zatim su reagirali i psiholozi, te talijanska gay udruga, tvrdeći da Crkva pokušava pozornost preusmjeriti na homoseksualce umjesto na sve zločine koje su svećenici počinili protiv djece, a koje negiraju iz dana u dan. Psiholozi su dodali da nema nikakve veze između homoseksualnosti i zlostavljanja dječaka do 14 godina (dob do koje su djeca) i homoseksualnosti jer gay populaciju privlače odrasle osobe, navodeći da bi se onda mogla povući i paralela između osoba koje zlostavljaju djevojčice i heteroseksualnosti.

- Pedofilija je bolest, pedofile zanimaju osobe koje nemaju nikakva spolna obilježja, dakle djeca, a gay populaciju, kao i hetero, zanimaju odrasle osobe. U crkvi, kao i u društvu, ima pedofila, neka konačno to priznaju i krenu dalje. Ako ćemo već konkretnije - veći broj pedofila je u braku, heteroseksualnog su usmjerenja, dakle, nisu homo ili biseksualci - uzvratili su lopticu stručnjaci, navodeći da Bertoneova izjava samo “povećava radzor između Crkve i vjernika”.

Bertoneovu izjavu osudili su i europski tjednici. Belgijski La Libre Belgique koji je načelno naklonjen Crkvi, Bertoneovu je izjavu označio kao “jedan pogrešan korak previše”.“Crkva šteti samoj sebi, a ne homoseksualcima”, stoji u tekstu u talijanskoj La Repubblici, navodeći da nitko normalan, civiliziran ne bi poistovjećivao gay ili hetero populaciju s pedofilijom. M.K.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 21:20