StoryEditorOCM
Svijetuhićen u miamiju

Dolijao Gandalf, ruski kriminalac s adresom u Kini: prao je novac klijentima s ‘mračnog weba‘, u igri su milijuni

Piše S.Pg.
19. siječnja 2023. - 13:01

U Miamiju je pod optužbom za pranje novca uhićen 40-godišnji Rus Anatolij Legkodimov, osnivač kripto mjenjačnice Bitzlato, registrirane u Hong Kongu. Objavilo je to američko Ministarstvo pravosuđa, javlja Meduza.

Rus poznat i pod nadimcima Gandalf i Tolik uhićen je 17. siječnja navečer.

Prema američkim vlastima, Legkodimov - koji službeno živi u kineskom Shenzhenu - upravljao je kripto mjenjačnicom koja je "pomogla kriminalcima da zarade od nezakonitih radnji", uključujući trgovinu drogom i ransomware.

Naime, ransomware je zlonamjerni softver koji koristi enkripciju kako bi blokirao podatke žrtava kibernetičkih kriminalaca koji ih onda nude za otkupninu. Podaci privatnog korisnika ili organizacije šifriraju se tako da oni više ne mogu pristupiti vlastitim datotekama, bazama podataka ili aplikacijama. Zatim se traži otkupnina za ponovni pristup. Ransomware  može brzo paralizirati čitavu jednu korporaciju. To je rastuća kriminalna djelatnost koja generira milijarde dolara i nanosi značajnu štetu tvrtkama i vladinim organizacijama.

U Izvješću Ministarstva pravosuđa SAD-a tvrdi se da je najveća stranka Bitzlata u transakcijama s kriptovalutom bila tvrtka Hydra Market. Njezini korisnici su razmijenili više od 700 milijuna dolara u kriptovaluti preko Bitzlata sve dok Hydra nije ugašena lani u travnju. Bitzlato je uprihodilo više od 15 milijuna dolara od ransomwarea.

Legkodimov je znao da su neki korisnici Bitzlata uključeni u nezakonite aktivnosti, navodi se u priopćenju za javnost. Rusu stoga prijeti do pet godina zatvora.

image

Zgrada suda u Miamiju na kojem se održava postupak protiv Anatolija Legkodimova, osnivača kripto mjenjačnice Bitzlato

AFP

Ministarstvo pravosuđa SAD-a je izjavilo je da ova mjenjačnica kriptovaluta ima minimalne zahtjeve za identifikaciju korisnika, što je u konačnici rezultiralo okruženjem u kojem se preko Gandalfa mogla unovčiti zarada od kriminala. Korisnici se nisu morali fotografirati niti dati putovnicu radi identifikacije. Tvrtka je često obavljala transakcije sa Hydra Marketom, velikom "tržnicom" s "dark weba koja je zatvorena uz tužbe za prodaju droge, hakiranje i krađu osobnih podataka.

Legkodimov i Bitzlato - očito namjerno u svrhu zarade od provizije - nisu osigurali nužne zaštitne mjere protiv pranja novca.

"Danas je Ministarstvo pravosuđa zadalo značajan udarac ekosustavu kriptokriminala. Ovim šaljemo jasnu poruku: bilo da kršite naše zakone iz Kine ili Europe - ili zlorabite naš financijski sustav s tropskog otoka - možete očekivati da ćete odgovarati za svoje zločine u na sudu u Sjedinjenim Državama", rekla je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Lisa Monaco.

"Institucije koje trguju kriptovalutom nisu iznad zakona i njihovi vlasnici nisu izvan našeg dosega", izjavio je američki državni odvjetnik Breon Peace. “Bitzlato se stavilo na raspolaganje kriminalcima kao mjenjačnica kriptovaluta bez ikakvog pitanja i kao rezultat toga prisrbio si depozite od više stotina milijuna dolara. Optuženi sada plaća cijenu zloćudne uloge koju je njegova tvrtka imala u ekosustavu kriptovaluta.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 06:43