StoryEditor
Svijetponovimo svi skupa

Dok se koronavirus (zasad) nezaustavljivo širi, svjetski autoriteti šalju nam prevažnu poruku. (Ni)je sramota, ‘ajmo korak po korak...

Piše PSD.
2. ožujka 2020. - 23:01
ilustracija/Shutterstock, WHO

Dok se koronavirus zasad još uvijek nezaustavljivo širi svijetom, mnogi ovih dana revno čitaju znanstvene članke i studiozne komentare stručnjaka o pošasti koja je snašla gotovo sve kontinente.

Edukacije nikad naodmet, pa makar nam bila nametnuta panikom koja je zahvatila dobar dio populacije, pa čak i one koji ne žive u trenutno najugroženijim područjima. No unatoč velikom interesu javnosti za inače znatno manje popularne znanstvene i stručne teme ovog tipa, čini se da svjetski zdravstveni, a i znanstveni autoriteti, smatraju kako je stanovništvo ipak znatno bitnije 'vratiti u osnovnu školu', odnosno podsjetiti, a neke i tek poučiti, osnovama higijene i zdravstvene zaštite.

Pritom misle doista na ono najosnovnije, a to je za početak detaljno opisana tehnika pranja ruku - te svakodnevne, priproste radnje koju očito mnogi nikad do kraja nisu usvojili ili je shvaćaju previše olako.

Nemojte se uvrijediti na ovu opasku, možda vi zaista uvijek detaljno perete  ruke i ne širite svoje bakterije i viruse, ili 'sasvim običnu prljavštinu' gdje god krenete, ali prisjetite se - jeste li ikad 'uhvatili' nekog u kakvom javnom toaletu ili čak kolegicu/kolegu na poslu kako nakon obavljanja nužde (sigurno niste željeli ni razmišljati 'male' ili 'velike') nehajno napuštaju sanitarni čvor bez zadržavanja na umivaoniku, uz druženje s vodom i sapunom?

Definitivno s dobrim razlogom, od pojave koronavirusa intenernetom se naveliko šire upute Svjetske zdravstvene organizacije kako pravilno oprati ruke, iste upute je, među ostalima, podijelio i američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti, kao i hrvatski Zavod za javno zdravstvo. Iako smo mislili da smo to svi davno usvojili, jasno je da stručnjaci okupljeni u tim organizacijama smatraju da je vrlo važno ljude educirati upravo o potrebi redovitog i detaljnog pranja ruku.

U istom kontekstu, vrlo je zaniljiv i animirani video kojeg je nekidan na svom Twitteru (ponovno) podijelio glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, a koji na maksimalno jednostavan, shvatljiv i slikovit način objašnjava kako se virus širi te kako ga sputati u tome koliko je u našoj moći.

Ono što je teško ne zamijetiti, video je napravljen kao da to želite objasniti djetetu starom svega par godina, što još jednom govori kako stručnjaci smatraju da je, kada su higijena i zdravlje u pitanju, svjetsko stanovništvo potrebno podsjetiti ili tek poučiti - osnovama ponašanja u civiliziranom društvu.

A dok nam svima prestrašenima od širenja epidemije COVID-a 19 ne preostaje nego vjerovati znanstvenicima i nadati se da će ti genijalni umovi što prije pronaći rješenje i za ovaj problem, vjerujmo im i ako smatraju da moramo ponoviti i neke lekcije, ma niti iz osnovne škole, nego iz vrtića.

(Ni)je sramota. Ali to je manje bitno dok svijetu prijeti pandemija. A očito bi nam dobro došlo i bez te prijetnje.

  

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 14:17