StoryEditorOCM
Svijetoteto prokleto

Dok Rusija pokušava osvojiti Ukrajinu, Japanci žele povrat svojih Kurilskih otoka, zbog kojih su u ratu s Rusima od 1941. godine

Piše PSD
3. ožujka 2022. - 11:34
Ruski vojnici na Kurilskom otočju. SSSR je smatrao da ima pravo preuzeti cijeli arhipelag zbog stradanja i žrtava u ratu na dvije fronteAFP

Rusija je okupirala južni dio Kurilskog otočja, što je u suprotnosti s međunarodnim pravom kao i invazija na Ukrajinu, rekao je Hideki Uyama iz japanskog ministarstva vanjskih poslova tijekom rasprave u parlamentu u ponedjeljak.

“Sjeverne teritorije okupira Rusija i vjerujemo da je to u suprotnosti s međunarodnim pravom, kao što je to slučaj s aktualnim napadom ruske vojske na Ukrajinu”, rekao je dužnosnik, izvještava Nikkei, a prenosi Geopolitika.

Japanske vlasti posljednjih godina suzdržavale su se od izraza “okupacija”, a umjesto toga govorili su da su “ovi otoci pokriveni japanskim suverenitetom”.

Moskva i Tokio sudjeluju u pregovorima o razvoju mirovnog sporazuma još od Drugog svjetskog rata, od kada se spore nad suverenitetom.

Rusija...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:37