StoryEditorOCM
Svijetratno stanje

Dok 180 Hrvata u Izraelu čeka da se dođe po njih, već drugi avion iz Beograda krenuo za Tel Aviv po srpske državljane

Piše Vijesti SD
8. listopada 2023. - 20:37

Srpski mediji javljaju kako je tijekom nedjelje još jedan avion poletio prema Tel Avivu i planirano je da večeras u 21:40 krene nazad za Beograd. Za ovaj repatrijacijski let angažiran je Airbus A319 (YU-APF) koji može prevesti između 138 i 144 putnika.

Iz aviokompanije napominju da je za popis putnika za repatrijacijski let nadležno Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije i da se putnici za sve upite obrate diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u Izraelu ili Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije.

Air Srbija je najavila da će nastaviti obavljati svoje redovne letove između Beograda i Tel Aviva.

Prvi avion Air Srbije iz Tel Aviva sletio je jutros oko 10 sati na beogradski aerodrom s povratnicima.

Crnogorski premijer Dritan Abazović priopćio je da je zrakoplov crnogorske kompanije To Montenegro spreman otići po građane Crne Gore u Izrael.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH danas je priopćilo da intenzivno radi na pronalasku rješenja za repatrijaciju naših državljana u Hrvatsku, a njihovo priopćenje donosimo u nastavku.

Od početka krize, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Izraelu je u stalnom kontaktu s hrvatskim državljanima koji tamo borave. Sukladno prikupljenim informacijama, oko 180 hrvatskih državljana nalazi se trenutno u Izraelu.

Situacija je vrlo izazovna i promjenjiva - putnički zračni promet u Tel Avivu je obustavljen, dok su prelasci preko graničnih prijelaza s Jordanom ograničeni. Osiguranje repatrijacije naših državljana je trenutno prioritet. MVEP i Veleposlanstvo RH u Izraelu zajedno s izraelskom stranom, koja planira daljnje međunarodne letove, koordinira mogućnost prijevremenog prijevoza za državljane u najskorijem mogućem roku.

Ministarstvo vanjskih poslova preporuča hrvatskim državljanima da ne napuštaju svoje sigurno utočište dok se situacija ne stabilizira, te dok se ne pronađe mogućnost repatricije. Pozivamo naše državljane koji se trenutno nalaze u Izraelu da kontaktiraju Veleposlanstvo RH u Tel Avivu, ukoliko to već nisu učinili. Jednako tako, preporučamo im obvezno praćenje uputa Home Front Commanda (https://www.oref.org.il/en), kao i uputa izraelske vojske IDF-a i lokalnih medija.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Tel Avivu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u stalnom su kontaktu s EU i međunarodnim partnerima te nastavljaju pratiti stanje na terenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:30