StoryEditorOCM
SvijetBRAĆA PO STAVU

Dodik stao u odbranu Putina: Srbi kao ni Rusi ne vjeruju sudovima poput onog u Haagu - oni samo provode silu Zapada

Piše VIJESTI SD
18. ožujka 2023. - 14:22

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je izdavanje naloga Međunarodnog krivičnog suda u Haagu za uhićenje predsjednika Rusije Vladimira Putina politička i selektivna odluka, koja osim političkih tenzija neće dovesti ni do čega drugog.

Dodik je istakao da Srbi ne vjeruju tim sudovima i da su oni formirani da bi nad malim nacijama provodili silu međunarodne politike.

"Ti sudovi su uvijek bili pod političkim utjecajem, ne treba misliti da to nije i danas tako", rekao je Dodik. Dodao je da je to odraz politike prema Rusiji, a ne činjenica i prava.

Prema njegovim riječima, činjenica je da Rusija nije članica tog suda, ne pripada njegovoj jurisdikciji i da je to više politički nego pravni sud.

"A da su htjeli pričati o stradanju djece mogli su završiti ovaj proces koji je bio vezan za BiH, kada su se na Zapad odvozila djeca koja su bila siročad u BiH. To je samo bilo pokrenuto i nikada nije završeno", rekao je Dodik.

Naglasio je da se zalaže za to da svi koji su počinili zločine u bilo kojem ratu, pa i u ovom u Ukrajini, apsolutno trebaju odgovarati.

image

Putin se s Miloradom Dodikom sastao i 2014. u Kremlju

Alexey Nikolsky/Afp

"Ali, to bi značilo da trebaju odgovarati i oni koji su bacali bombe s osiromašenim uranijumom na Srbe u dva navrata i da se time pokaže da pravda može sustići sve, a ne da bude selektivna priča prema politički izabranim protivnicima. To je sukob koji Zapad i dalje gura, ali je isto tako odraz stanja u kojem su to samo politički motovirane odluke tih međunarodnih instanci i sudova", rekao je Dodik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 17:02