StoryEditor
Svijet‘zeleni kod‘

Dobre vijesti stižu iz Wuhana, tamo gdje je sve počelo! Život se, čini se, nakon dva mjeseca vraća u normalu

Piše M.Dr.
28. ožujka 2020. - 09:56

Dobre vijesti dolaze iz Wuhana. Kineski grad Wuhan, koji je bio epicentar koronavirusa, ukinuo je naime dvomjesečnu blokadu grada te opet otvorio metro.  Russia Today navodi kako se sada napokon oko 11 milijuna građana mogu slobodno kretati i to nakon što su dva mjeseca proveli u karanteni.

Život se, čini se, vraća u normalu.

Radi i podzemna željeznica, a počevši od ove subote, od ranih jutarnjih sati počeli su je koristiti  iputnici. Podsjetimo, nakon točno 65 dana jer zbog koronavirusa to nije bilo moguće.

List piše kako je u subotu ujutro otvoreno 184 stanica metroa, a svaka do njih opremljena je i termalnim skenerima. No unatoč svemu, i dalje valja biti oprezan. Stanovništvo naime i dalje mora poštovati društveno distanciranje.

image
AFP

U Wuhanu koronavirusom zaraženo je više od 50 tisuća ljudi, no čini da je najgore prošlo. Novih slučajeva zaraze gotovo da i nema, a u petak, 27. ožujka nije prijavljen nijedan slučaj u Kini. Novi slučajevi, njih 54 slučaja vezuju se uz osobe koje su došle iz inozemstva. Kina je naime danas objavila da imaju 54 nova slučaja zaraze koronavirusom, a svi zaraženi su putnici iz inozemstva.

Ipak, neke restrikcije što se prijevoza tiče postoje, odnosno na snazi su do 08. travnja ove godine kada će se moći putovati iz Wuhana. To vrijedi za željeznički promet ali i avio prijevoz.

Autobusni prijevoz već je u funkciji, konkretno njihova lokalna linija broj 117.

image
AFP

Svi koji žele ući u grad moraju se identificirati, odnosno pokazati 'zeleni kod' na aplikaciji koji je dokaz da nisu zaraženi ali i da nisu imali kontakata sa zaraženim pacijentima. 

Kina naime od četvrtak, 26-og nije više zemlja s najvećim brojem slučajeva. 

U SAD se ukupno do sada zarazilo 101.321 osoba. Kinu je prestigla i Italija s 86.498 slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2022 23:16