StoryEditorOCM
Svijetduhovi iz ormara

Djevojka se poradovala, unajmila je stan u centru po super cijeni, ali njezina sreća je kratko trajala: ‘Čula sam nešto o bivšem stanaru...‘

Piše vijesti sd
2. svibnja 2023. - 23:12
Djevojka je znala da je stan bio zapušten, ali ono što je vidjela i omirisala nadišlo je sva njena očekivanja (ilustracija)AFP

Stan, odnosno vlastiti krov nad glavom želja je mnogih stanara. Međutim, kada se do njega dođe, problemi tek mogu početi.

Lovelynn-Jolien Heppner (27) je bila presretna kad je u Berlinu pronašla stan u najam po povoljnoj cijeni. Dvije sobe, kuhinja, kupaonica, odnosno stan od 73 četvorna metra iznosio je 545 eura mjesečno i to uz tzv. warmmiete (dodatni troškovi kao što su topla voda, čišćenje, struja…).

Stan je trebalo djelomično renoviranje i 27-godišnja socijalna radnica bila je spremna na obnavljanje. No, kad je ušla u stan, osjetila je čudan miris, a poslije i vidjela trag ljudskog tijela.

Mlada žena je tad doznala kako je prije godinu i pol u stanu pronađeno mrtvo tijelo prethodnog stanara, piše Fenix-magazin.

image

Tijelo prošlog stanara u dnevnom boravku ležalo je nekoliko dana, a da stvar bude gora, u to vrijeme temperatura zraka bila je visoka (ilustracija)

AFP

– Doznala sam kako je tijelo u dnevnom boravku ležalo nekoliko dana, a u to vrijeme temperatura zraka bila je visoka pa se tijelo ubrzano raspadalo. U dnevnom boravku se još mogu vidjeti tragovi tijela, govori 27-godišnjakinja.

To je njezin prvi stan koji je unajmila nakon završenog studija i kaže, znala je kako će u njega trebati uložiti, ali se ovome ipak nije nadala.

‘Nešto je teško u zraku‘

– Rekli su mi da je prethodni stanar bio pušač i neuredan, ali nisam ovo očekivala. Muškarac je umro u dnevnom boravku. Obrisi leša potpuno su prepoznatljivi. Nešto je teško u zraku. Smrdi po leševima, rekla je Lovelynn za Bild.

– Upravitelji zgrade kažu kako ne znaju ništa o lešu. Zaključala sam dnevni boravak, a u međuvremenu u ostatak stana već uložila 4.500 eura, rekla je djevojka.

Lovelynn se obratila za pomoć Bildu, te su oni kontaktirali i odvjetnika.

image

‘Nešto je teško u zraku. Smrdi po leševima‘, rekla je djevojka koja se smrada iz stana nije mogla riješiti (ilustracija)

AFP

– Nevjerojatno, stanar se ne mora pomiriti s tim. Vlasnik stana mora umanjiti stanarinu. Stanar može zamoliti vlasnika da to sredi ili sam renovirati o trošku vlasnika stana, rekao je odvjetnik Arndt Kempgens.

Kad ih je odvjetnik kontaktirao, oglasili su se i vlasnici stana.

– Žao nam je što nismo ranije bili upoznati s ovom informacijom. O tome nije bilo ništa u dokumentima koje uprava zgrade ima za ovaj stan i ovog stanara, a ni policija o tome nije mogla ništa reći. Naravno, s obzirom na ove nove okolnosti naručit ćemo pregled stana i reagirati, obećala je vlasnica stana, piše Fenix-magazin.

Možemo se zapitati kada se ovakvi slučajevi i pripadajući problemi događaju u uređenom društvu i na nekretninskom tržištu kao što je njemačko, kako bi tek bilo na nekom manje uređenom kao što je hrvatsko?

image

Stanodavci su se u razmišljanje o troškovima uključili tek nakon poziva odvjetnika (ilustracija)

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 05:17