Devetogodišnja Martina F. iz četvrti Torre Spaccata u Rimu umrla je nakon što je pojela njoke od krumpira piše Fenix.
Prethodno je s majkom otišla u kliniku kako bi obavila pretragu pluća, a potom su otišle u restoran na ručak. Pola sata nakon obroka djevojčici je odjednom postalo loše, a devetogodišnjakinja je pokazala prve simptome: imala je jake grčeve, mučninu, povraćanje, pa čak i otežano disanje. Majka joj je dala Ventolin, bronhodilatator, ali se njezina zdravstvena situacija pogoršala.
Majka je pozvala hitnu pomoć, a bolničari su joj dali adrenalin. Djevojčičino stanje pogoršavalo se iz minute u minutu. U vozilu hitne pomoći pretrpjela je srčani zastoj i morala je biti reanimirana. Djevojčica je u kritičnom stanju stigla u bolnicu.
Smrt je proglašena sljedeći dan. Zasad istraga ukazuje na anafilaktički šok zbog celijakije, odnosno netolerancije na pšenicu i drugih alergija. Martinini majka i otac već su dugo razvedeni. Zajedno su odlučili donirati organe mrtve kćeri.
Martinina smrt potaknula je novu raspravu u Italiji o tome kako se nositi s alergijama na hranu. Roditelji su znali za kćerinu alergiju na pšenicu i uvijek su pazili na hranu koju je jela. Istraga je u tijeku.
Nije jasno je li priprema njoka bila manjkava ili nisu poštovani zahtjevi za prijavu alergena. Alergeni moraju biti jasno navedeni na jelovniku. Osoblje mora biti obučeno kako bi osiguralo sigurnost svih gostiju, posebno onih s teškim alergijama.
“Zamolila sam osoblje restorana da provjere sastojke njoka. Uvijek smo bili oprezni, ne znam kako se ovo dogodilo. “Očajna sam”, rekla je majka za talijanski “Corriere della Sera”.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....