StoryEditorOCM
Svijetzakulisne igre

Diplomatske spletke: Charles Michel ima novi plan za rušenje von der Leyen; ‘Normalno je da testira teren‘

Piše Đino Kolega/JL
14. lipnja 2024. - 10:55

Charles Michel smislio je najnoviji plan kako srušiti Ursulu von der Leyen, piše POLITICO.

Predsjednik Europskog vijeća iznio je ideju čelnicima EU da bi grčki premijer Kyriakos Mitsotakis trebao preuzeti njen posao, izjavilo je za POLITICO čak pet diplomata i dužnosnika koji su htjeli ostati anonimni, prenosi Jutarnji list.

Čini se da bi von der Leyen mogla dobiti drugi mandat, ali to ne sprječava Michela da žustro predlaže alternative.

Diplomati i dužnosnici koji su se povjerili POLITICU tvrde da je ovo očajnički pokušaj Charlesa Michela.

"On kao da ima kutiju punu kora od banani koje stalno baca Ursuli pod noge. U najboljem slučaju joj samo zasmeta, u najgorem je potpuno destabilizira", ispričao je za POLITICO jedan dužnosnik EU.

U danima nakon europskih izbora pojavio se konsenzus među 27 šefova država i vlada da bi von der Leyen trebala dobiti drugi mandat i da bi Costa trebao biti novi predsjednik Europskog vijeća (Michelov trenutni posao).

Unatoč tome, Michel i dalje nudi alternative von der Leyen u svojim pripremnim razgovorima s čelnicima EU-a.

image
Kenzo Tribouillard/Afp

Grčki je premijer, spomenimo i to, više puta odbacio mogućnost oko sinekure u Bruxellesu iako to valja uzeti sa zrnom soli jer je riječ o uobičajenom narativu političara koji su uspješni na nacionalnom nivou.

Prema Aristoteliji Peloni, direktorici međunarodnih strateških komunikacija grčkog premijera, Mitsotakis je “više puta isključio da je zainteresiran za bilo koji od najviših poslova u Bruxellesu. I rekao je jasno i glasno. On 100 posto podržava Ursulu von der Leyen za predsjednicu Komisije kao što je to činio od samog početka.”

No, jedan od dužnosnika staje u obranu Michela.

"Normalno je da testira teren", poručuje za POLITICO.

Neki tvrde da će Michelova stalna potreba za osvetom spriječiti svaku nadu u brzi dogovor oko predsjednice ili predsjednika Europske komisije.

Michel je zadužen za vođenje političkog dogovora među europskim čelnicima o imenovanju čelnika Europske komisije, Europskog vijeća, Europskog parlamenta i vanjskopolitičkog ogranka EU-a, a prvi bi se nacrti tog dogovora trebali riješiti na večeri briselskih čelnika u ponedjeljak. Europska komisija u četvrtak je prioćila da von der Leyen poziv na večeru još nije dobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 10:56