StoryEditor
SvijetSAMO IMITACIJA

Dio nuklearnog oružja koje je Rusija pripremila je lažan? ‘Sve čine kako bi potencijalnim neprijateljima zagorčali život‘

Piše PSD
26. siječnja 2022. - 16:19

Rusija i SAD posjeduju po 1550 spremnih strateških nuklearnih glava. To oružje može biti ispaljeno sa svih vrsta nosača – iz bombardera, s podmornicama i kopnenih lansera. No Russia Beyond ispituje mogućnost da je nešto od tog "spremnog" oružja ustvari samo imitacija.

Kako funkcioniraju nuklearne bojeve glave?

- Svaka je nuklearna bojeva glava kontejner napunjen takozvanim 'samostalno navođenim višestrukim nuklearnim bojevim glavama s neovisno usmjerenim projektilima'. Jednostavnije rečeno, bojeva glava podijeljena je na nekoliko nuklearnih punjenja, programiranih za ciljanje na različite dijelove neprijateljskog teritorija. Tako u jednoj raketi zapravo ima nekoliko projektila - rekao je Dmitrij Litovkin, glavni urednik časopisa "Nezavisimoe voennoe obozrenie".

Na primjer, nova ruska interkontinentalna balistička raketa "Sarmat" imat će najmanje 15 samonavođenih bojevih punjenja snage 150-300 kilotona. Ona su smještena u bojevu glavu kao "grozd" i odvajaju se kao zasebni nuklearni projektili kada uđu u atmosferu.

- Sve moderne nuklearne rakete prave se na taj način i u Rusiji, i u SAD-u, i u Francuskoj, Kini, itd. Tako se smanjuje vjerojatnost da će neprijateljska protuzračna obrana oboriti raketu - istaknuo je stručnjak.

"Prazni" projektili

Da bi otežali zadatak neprijateljskoj PZO, inženjeri ugrađuju pojedina "prazna" punjenja, tj. nekoliko samostalno navođenih projektila bez punjenja u gomili pravih nuklearnih projektila.

- Oni anuliraju djelovanje antiraketnog arsenala i čiste put za prava nuklearna punjenja. U vojnoj se znanosti sve čini kako bi se potencijalnom neprijatelju zagorčao život - ističe on.

Ta "umjetna" nuklearna punjenja sadrže komponente koje ih na radarima prikazuju na isti način kao i prava punjenja.

- To je smjesa komponenata: folija, metalnih traka, specijalnih akceleratora udara, itd. U pitanju je kombinacija materijala koju radari prepoznaju kao pravi nuklearni projektil, a zapravo je to imitacija - kaže glavni urednik časopisa "Nezavisimoe voennoe obozrenie", navodi Russia Beyond.

Koji još sustavi naoružanja koriste isti trik?

Lažni ciljevi za zbunjivanje neprijateljskih računala ne koriste se samo u interkontinentalnim balističkim raketama.

- Kada neprijatelj otkrije podmornicu i na njegovom se radaru vidi kako torpedo juri u tom pravcu, taj ’cilj’ može biti specijalni uređaj koji imitira zvuk prave velike podmornice. O zvuku ovise svi sustavi podvodnog napada, kao i njihova navigacija, tako da ovo ustrojstvo može prevariti navigacijski sustav torpeda i odvući ga od prave podmornice - kaže Ivan Konovalov, direktor za razvoj Fonda za promoviranje tehnologija 21. stoljeća.

Konovalov dodaje da avioni i helikopteri koriste toplinske mamce kojima zasljepljuju neprijateljske infracrvene samonavođene rakete i odvlače ih od aviona.

- Ti se sustavi u cijelom svijetu koriste za zaštitu letjelica. Pojedini su napredniji od ostalih i imaju velike šanse da prevare neprijateljske ofaenzivne ili obrambene sustava - zaključuje stručnjak, prenosi Russia Beyond.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 03:17