StoryEditor
Svijetdani slobode

Deset dana od ukidanja mjera, broj zaraženih koronavirusom u Velikoj Britaniji i dalje pada, znanstvenici još traže moguća objašnjenja

Piše PSD
29. srpnja 2021. - 22:43

Od "Dana slobode" u Engleskoj prošlo je već deset dana, a broj zaraženih koronavirusom još uvijek pada. U usporedbi s prošlim tjednom, broj novih slučajeva pao je za 36 posto, izvještava Index.hr.

Kao glavno objašnjenje stručnjaci navode visoku procijepljenost u Velikoj Britaniji, gdje se cijepilo 55 posto ljudi.

Liječnik Martin McKee sa sveučilišta London School of Hygiene and Tropical Medicine sumnja da je dosegnut imunitet stada, dijelom zato što to ne objašnjava regionalne razlike u broju slučajeva.

- Nemam jednostavan odgovor, nitko od nas nema - rekao je.

Znanstvenici još uvijek spekuliraju o mogućim uzrocima ove situacije. Kao drugi razlog navodi se kraj Europskog nogometnog prvenstva, zbog kojeg nema više tako masovnih okupljanja. Osim toga, ljudi se sve više druže na otvorenom. 

Moguće je i da se građani manje testiraju jer bi pozitivan test značio da moraju u karantenu na 10 dana čak i ako su cijepljeni, što ne bi bila dobra vijest za one koji se spremaju za godišnji odmor. 

Zbog toga se postavlja pitanje odražavaju li brojke stvarnu situaciju.

- Vrlo je, vrlo važno da ne donosimo preuranjene zaključke. Građani i dalje moraju biti vrlo oprezni, što je i stav vlade - upozorio je britanski premijer Boris Johnson.

Kako prenosi Index, broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva i dalje raste, iako mnogo sporije nego tijekom prijašnjih valova. U britanskim bolnicama trenutno se nalazi više od 6000 pacijenata.

Epidemiolog Neil Ferguson smatra kako je moguće da je epidemija gotova, ali naglašava da ipak treba još pričekati da na vidjelo izađu sve posljedice nedavnog ukidanja mjera.

- Nije još sve gotovo, ali se jednadžba iz temelja promijenila. Kampanja cijepljenja je uvelike smanjila rizik od hospitalizacije i smrti. I siguran sam da će do kraja rujna ili listopada većina problema s pandemijom biti gotova - zaključio je.

Podsjetimo, Englezi su 19. srpnja ukinuli sve mjere. Taj su dan mediji prozvali "Danom slobode". 

item - id = 1116423
related id = 0 -> 1129696
related id = 1 -> 1129668
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 11:49