StoryEditorOCM
SvijetNOVI SUKOBI

Deseci mrtvih u izraelskim napadima na Gazu i južni Libanon. Netanyahu prozvao UN

Piše Hina
13. listopada 2024. - 14:57

Izraelske snage proširile su napad na sjever Pojasa Gaze, a tenkovi su u nedjelju stigli do sjevernog ruba grada Gaze, pri čemu su gađani neki dijelovi četvrti Šeik Radvan, zbog čega su mnoge obitelji morale napustiti svoje domove, rekli su stanovnici

Izraelske snage učinkovito su izolirale Beit Hanun, Džabaliju i Beit Lahiju na krajnjem sjeveru enklave, blokirajući njihovu vezu s gradom Gaza, osim uz dopuštenje za napuštanje ta tri grada u skladu s naredbama za evakuaciju. Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je da su izraelski upadi na sjeveru, koji traju osam dana, dosad usmrtili desetke Palestinaca, a strahuje se da su deseci drugih mrtvi na cestama i pod ruševinama kuća.

image
Majdi Fathi/Nurphoto Via Afp

U izraelskom zračnom napadu u nedjelju je "potpuno" uništena džamija u libanonskom selu desetak kilometara od granice s Izraelom, koji je nedavno pojačao svoja bombardiranja u regiji, objavila je službena libanonska novinska agencija.  "Oko 3:45 ujutro neprijateljski zrakoplov je izveo zračni napad ciljajući drevnu džamiju u središtu sela Kfar Tebnit, potpuno je uništivši", izvijestila je agencija ANI.

Crveni križ u međuvremenu je javio da je nekoliko njegovih spasilaca ozlijeđeno u nedjelju u napadu na kuću u južnom Libanonu gdje su bili poslani "u koordinaciji" s misijom UN-a koja djeluje kao tampon između Izraela i Libanona.

image
Majdi Fathi/Nurphoto Via Afp

Istovremeno je izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao Ujedinjene narode da odmah uklone svoje mirovne snage iz libanonske "opasne zone", prenosi Sky News. Privremene snage Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) djeluju u zemlji od 1978. nakon invazije Izraela. U izravnom apelu glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu, Netanyahu je rekao: "Vaše odbijanje da evakuirate vojnike UNIFIL-a čini ih taocima Hezbollaha. Vrijeme je da uklonite UNIFIL iz Hezbollahovih uporišta i iz borbenih područja", prenosi Sky News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 14:58