StoryEditor
SvijetDEKRIMINALIZACIJA

Demokratska većina u Donjem domu američkog Kongresa izglasala povijesni zakon o marihuani: ipak još ništa nije gotovo, a evo i zašto...

4. prosinca 2020. - 23:15

Donji dom američkog Kongresa odobrio je u petak nacrt zakona kojim bi se marihuana izbrisala sa saveznog popisa opasnih droga, što je povijesni iskorak prema dekriminalizaciji marihuane u Sjedinjenim Državama.

Tekst je prihvaćen s 228 glasa a 164 zastupnika bila su protiv u Zastupničkom domu, gdje ga je branila demokratska većina. No ipak je lako moguće da ga blokira Senat koji kontroliraju republikanci.

On bi na saveznoj razini dekriminalizirao posjedovanje marihuane koju Agencija za suzbijanje narkotika (DEA) smatra jednako opasnom kao LSD, kokain i heroin, premda je njezina konzumacija u različitoj mjeri legalna u mnogim američkim državama.

Tekst će usto poništiti savezne presude za manje povrede zakona o opijatima koji, ističu njegovi branitelji, dovodi do izricanja velikog broja zatvorskih kazna, što napose pogađa manjine.

Nacionalna organizacija za reformu zakona o marihuani NORML ističe da je ovo prvi put u zadnjih 50 godina da jedan dom Kongresa preispituje klasifikaciju marihuane. 

"Ovo je povijesni trenutak", rekla je uoči glasovanja demokratska zastupnica Havaja Tulsi Gabbard. Ovo je "korak prema kraju skupog i destruktivnog američkog rata protiv droge koji obične Amerikance pretvara u kriminalce, razara obitelji i uništava tolike živote", rekla je.

Nedavne ankete pokazuju da više od dvije trećine Amerikanaca odobrava legalizaciju marihuane.

No u praksi marihuana neće biti legalna u čitavoj zemlji jer su američke savezne države nadležne za donošenje zakona o suzbijanju narkotika.

Konzumiranje marihuane iz medicinskih razloga legalno je u 33 od 50 država i u Washingtonu, a za rekreativnu uporabu u 11 država i u saveznoj prijestolnici.

Zastupnici su zakon izglasali dva dana nakon što je povjerenstvo UN-a za opojne droge uklonilo kanabis sa svoje liste najopasnijih droga na kojoj su među ostali heroin i sintetski opioidi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 21:34