StoryEditor
Svijetgušenje medija

Demokracija na Lukašenkov način: Bjelorusija proglasila oporbenu televiziju ‘ekstremističkom‘, svima koji preuzmu njezine informacije prijeti - zatvor

Piše hina
27. srpnja 2021. - 19:37

Bjelorusko pravosuđe proglasilo je "ekstremističkim" portal i mrežne stranice oporbene televizije Belsat čije je sjedište u Poljskoj, objavilo je u utorak bjelorusko ministarstvo unutarnjih poslova.

"Izvori informiranja Belsata proglašeni su ekstremističkima", objavilo je ministarstvo u priopćenju objavljenom na Telegramu. 

Odluku je donio sud u Gomelu na jugoistoku Bjelorusije i ona se odnosi na portal i njezine stranice na društvenim mrežama, među kojima su Facebook te Instagram.

Dijeljenje informacija preuzetih iz "ekstremističkih izvora" kažnjivo je novčanom te zatvorskom kaznom, navodi ministarstvo. 

Režim predsjednika Aleksandra Lukašenka mjesecima privodi oporbene političare, novinare i aktiviste nastojeći konačno ušutkati svako glas oporbe iz pokreta koji je izrastao u pobuni protiv njegove - prema oporbi namještene - pobjede na izborima u kolovozu 2020. na peti predsjednički mandat.

Prošli tjedan Bjelorusija je zatvorila desetke nevladinih udruga i organizacija.

Ranije u srpnju, vlasti su provele niz racija i uhićenja neovisnih novinara i oporbenih ljudi, a 11 studenata i profesor osuđeni su na kazne zatvora jer su prosvjedovali protiv vlasti. 

U veljači su dvije novinarke kanala Belsat, Daira Šulcova i Katerina Andrejeva osuđene na dvije godine zatvora po optužbi da su kovale urotu dok su izvještavale o prosvjedima 2020.

Pokret oporbe u zemlji koji je trajao mjesecima i izveo na ulice ukrajinskih gradova desetke tisuća ljudi, završio je masovnim uhićenjima, mučenjem te progonom njihovih vođa iz zemlje.

item - id = 1115767
related id = 0 -> 1135797
related id = 1 -> 1135078
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2021 18:30