StoryEditorOCM
Svijetskupa do pobjede

Delegacija Azova posjetila partnere u SAD-u: primljeni su u Kongresu koji im je 2018. zabranio slanje oružja zbog neonacizma, a i salutirali su svoju verziju Seig Heila

Piše Marin Prvan
28. rujna 2022. - 16:11

Nekoliko predstavnika neonacističkog ukrajinskog pokreta Azov trenutno je u posjetu Sjedinjenim Državama, gdje održavaju sastanke u Washingtonu. Trojica od njih su veterani krajnje desničarske pukovnije Azov koji su se tjednima skrivali u opkoljenoj željezari Azovstal u Mariupolju.

Među njima je Giorgi Kuparashvili, suosnivač pukovnije Azov i vođa njene vojne škole Yevhen Konovalets, nazvane po osnivaču fašističke Organizacije ukrajinskih nacionalista. Prema novinaru Leonidu Ragozinu, "Škola je funkcionirala izvan ukrajinskog sustava vojnog obrazovanja, što je jedan od mnogih razloga za sumnju da je Azov bio visoko autonoman i da nikada nije istinski integriran u (oružane) snage."

Ovo je, doduše, već odavno očito, ali kao potvrda da ova jedinica ne odgovara čak ni na zapovijedi trenutnog predsjednika Voldomira Zelenskog služi video iz 2019. godine, kada su pripadnici Azova ignorirali njegove naredbe da "spuste oružje".

Veterane Azova su u diplomatskom posjetu partnerima u SAD-u pratile dvije supruge i majka ratnih zarobljenika iz Azovstala, uključujući Katerynu Prokopenko, koja je udana za upravo oslobođenog, krajnje desnog zapovjednika azovske pukovnije Denysa Prokopenka. (prema Radiju Svoboda, kojeg financira SAD, Kuparashvili je bio mentor Prokopenku) Tri su žene predstavljale Udrugu obitelji branitelja Azovstala.

Dolje možete vidjeti Denysa Prokopenka na naslovnici "Black Suna", azovske publikacije nazvane po jednom od omiljenih neonacističkih simbola.

U zgradi američkog Kongresa na Capitol Hillu se skupina ukrajinskih vojnikinja, koje su također bile u sedmodnevnom službenom posjetu SAD-u, slučajno susrela s Azovcima, što je za djevojke bio "najemocionalniji mogući trenutak". 

Pomalo ironično, isti taj Kongres je 2018. zabranio slanje američkog oružja Azovu jer, kako je rekao republikanski zastupnik Ro Khanna "bijela supremacija i neonacizam su neprihvatljivi i nemaju mjesta u našem svijetu". 

“State Department bi trebao izvršiti pritisak na Kijev da se distancira od ove skupine i istraži jesu li im već dostavljena naša oružja ili obuka”, rekao je tada Khanna u svojoj izjavi. "Ovo je samo jedan od mnogih razloga zašto bi zakonodavci trebali biti zabrinuti zbog usmjeravanja ogromnih količina oružja u ovu nestabilnu zonu sukoba."

Bataljun Azov osnovan je 2014. godine, a njegov prvi zapovjednik bio je Andrij Bilecki, koji je prethodno bio na čelu neonacističke skupine Patriot Ukrajine. Nekoliko pripadnika bataljuna, koji je integriran u Ukrajinsku nacionalnu gardu, samoproglašeni su neonacisti. No, glasnogovornik skupine je to svojevremeno pokušao ublažiti, rekavši da su "samo 10 do 20 posto novaka neonacisti" i da ti ljudi ne predstavljaju službenu ideologiju Azova.

Skupina je prethodno posjetila Ukrajinsko-američki kulturni centar New Jerseyja (UACCNJ), a događaj je trebao “rastjerati rusku propagandu da je pukovnija Azov nacistička.” UACCNJ je upozorio pratitelje na Facebooku: "Ne preporučamo da povedete djecu." Tome unatoč, čini se da se publika uglavnom sastojala od djece iz subotnje škole.

image
facebook photo

Prema Michaelu Hrycaku, zapovjedniku ukrajinsko-američkih veterana (UAV) odjela New Jerseyja, njegova je organizacija pozvala Azov "da posjeti Sjedinjene Države kako bi proširio njihovu priču o herojskom držanju u Mariupolu". Tvrdio je da će delegacija svjedočiti pred Kongresom i Ujedinjenim narodima. Ministarstvo obrane Ukrajine tvitalo je da bi trebali.

Walter Kovbasniuk, bivši američki zapovjednik, razmijenio je autentični pozdrav Azova s bivšim zarobljenikom, pri čemu su se njihove šake čvrsto držale na prsima. Leonid Ragozin opisao je ovu "gestu ‘od srca do sunca‘" kao "kriptofašističku zamjenu za Sieg Heil".

image
facebook photo

U Washingtonu se delegacija Azova sastala sa sjevernoameričkim čelnikom Međunarodnog odbora Crvenog križa i s najmanje nekoliko članova Kongresa: zastupnikom Peteom Sessionsom, senatorom Toddom Youngom i senatorom Rickom Scottom

U subotu, 24. rujna, delegacija je održala govor u ukrajinskoj crkvi u predgrađu Detroita. Digitalni letak za taj događaj je sadržao QR kod koji usmjerava posjetitelje na "Podrži Azov", novi dobrotvorni projekt ekstremističkog pokreta, kojim upravlja krajnje desničarski bivši član parlamenta koji je jednom opisao Volodimira Zelenskog kao "franšizu" Georgea Soroša.

Čini se da je događaj u Detroitu organizirao Sasha Tkachenko, koji je suosnivač lokalne skupine "Ujedinjena podrška Ukrajini" i službeni partner “Podržite Azov” prema web stranici koja kaže, “Naša volonterska zajednica je jedna od najsložnijih, jer je Azov prije svega bratstvo ideološki bliskih ljudi.” Tkačenkova grupa donirala je četiri kamiona pukovniji Azov prošlog mjeseca. “Podržite Azov” također se udružio s ukrajinsko-američkim dobrotvornim organizacijama sa sjedištem u Pennsylvaniji i Illinoisu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 23:45