StoryEditorOCM
Svijetnezaustavljiv trend

Dedolarizacija se nastavlja: nakon Argentine, i Egipat odbacuje dolar u trgovanju s Kinom, Indijom i Rusijom

Piše Damir Pilić
30. travnja 2023. - 14:50

Sve više zemalja svijeta izbacuje američki dolar u međusobnom trgovanju. Nakon što je nekidan Argentina objavila da uvoz iz Kine više neće plaćati u dolarima, nego u juanima, sličnu inicijativu sada najavljuje i najmnogoljudnija arapska država – Egipat.

Egipatski ministar opskrbe Ali Moselhy u subotu je, naime, izjavio da Egipat, kako bi smanjio potrebu za dolarima, ozbiljno razmatra odobravanje valuta svojih robnih trgovinskih partnera, uključujući Kinu, Indiju i Rusiju.

- Vrlo ozbiljno razmišljamo da kod uvoza iz tih zemalja odobrimo korištenje njihove lokalne valute. Još nikakav dogovor nije postignut, ali to je dug put na kojem smo već napredovali, bilo s Kinom, Indijom ili Rusijom - rekao je Moselhy, kako prenosi Reuters.

Američki dolar desetljećima je dominirao svjetskom trgovinom, ali to se mijenja posljednjih mjeseci, nakon što su globalni trgovci naftom – od Saudijske Arabije do Rusije - uveli plaćanja u drugim valutama. Stručnjaci ističu da je globalni trend odbacivanja dolara ubrzan zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Juan olakšava stvari

Egipatska najava o dedolarizaciji trgovine dolazi samo koji dan nakon što je Argentina dogovorila trgovanje s Kinom u juanima. Kako je za kinesku televiziju CGTV objasnio argentinski ministar gospodarstva Sergio Massa, taj potez predstavlja osnaživanje bilateralnih trgovinskih veza između dviju zemalja.

- Korištenje juana ne samo da nam pomaže u jačanju međunarodnih rezervi, već također olakšava bilateralnu trgovinu i donosi veću fleksibilnost - rekao je Massa.

Kineski veleposlanik u Argentini Zou Xiaoli rekao je, pak, da je jačanje gospodarske i trgovinske suradnje između Kine i Argentine važan dio sveobuhvatnog strateškog partnerstva između dviju zemalja.

Početkom ove godine Centralna banka Argentine objavila je da su Argentina i Kina službeno proširile svoj sporazum o razmjeni valuta, ojačavši time postojeće devizne rezerve Argentine od 130 milijardi juana (oko 20 milijardi dolara).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 10:13