StoryEditorOCM
Svijetfregata Esbern Snare

Danska mornarica ubila četvoricu pirata, a jednog ranila tijekom ophodnje u Gvinejskom zaljevu

Piše Hina
25. studenog 2021. - 17:03
Arhivska fotografija: danska mornarica objavila je fotografiju koja navodno prikazuje taoce i pirate na sumnjivom piratskom broduJens Damhoj/AFP

Četvorica pirata ubijena su u pucnjavi s danskom ratnom mornaricom koja od početka studenog obavlja ophodnje u Gvinejskom zaljevu, priopćila je u četvrtak danska vojska.

"Nitko od danskih vojnika nije ranjen, ali su petorica pirata pogođena. Četvorica su umrla, a jedan je ranjen", navodi se u priopćenju.

Izgred se dogodio kada je fregata Esbern Snare pokušala u srijedu 24. studenoga u nigerijskim teritorijalnim vodama zaustaviti piratski brod koji je otvorio vatru na danske vojnike.

"Danske snage su ispalile hitce upozorenja, u skladu sa svojim ovlastima. Pirati su tada zapucali na danske vojnike. Oni su reagirali u legitimnoj obrani i uzvratili", dodaje se u priopćenju.

Danska premijerka, koja boravi u posjetu tom području i čiji je posjet fregati u četvrtak poslijepodne otkazan, ocijenila je da je djelovanje danskih vojnika "vjerojatno spriječilo konkretne piratske napade na brodove na tom području".

Esbern Snare je "tako dao velik i važan doprinos sigurnosti u Gvinejskom zaljevu", rekla je Mette Frederiksen na tiskovnoj konferenciji.

Piratski brod je potonuo nakon pucnjave, a osmorica pirata su ukrcana na danski brod, na kojemu je pružena pomoć teško ranjenoj osobi.

Kopenhagen je u ožujku izvijestio o slanju pomorskih snaga radi suzbijanja piratskih napada u tom dijelu svijeta koji je sve opasniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 13:39