StoryEditorOCM
Svijetpretrpani zatvori

Danci šalju u naše susjedstvo stotine kriminalaca, unajmili su njihov zatvor! Nećete vjerovati koliko im plaćaju

Piše vijesti sd
30. svibnja 2024. - 11:19
Kazneno-popravna ustanova u kosovskom gradu Gnjilane u kojemu je Danska odlučila iznajmiti 300 zatvorskih ćelija kako bi smanjila pretrpanost  u vlastitim zatvorimaErkin Keci/Anadolu Via Afp

"Ta suradnja se odnosi na to da mi u Danskoj ne želimo da osuđeni kriminalci stranci služe kaznu i zauzimaju prostor u danskim zatvorima".

Rekao je to Peter Hummelgaard, danski ministar pravosuđa, zadovoljan što je, nakon više godina planiranja i dogovaranja, kosovski parlament ovoga tjedna po ubrzanoj proceduri usvojio nacrt zakona o sporazumu s Danskom, nakon što je Vlada Kosova usvojila Nacrt zakona o ratifikaciji ugovora između Kosova i Danske koji predviđa da se kazneno-popravna ustanova u Gnjilanu, gradu južno od glavnoga grada Prištine, koristi za izvršenje kazni danskih osuđenika-stranaca.

Danska, naime, ima problem s pretrpanim zatvorima, i rješenje je, eto, nađeno - kažnjenici stranci, njih tri stotine, uskoro bi mogli put Balkana.

Radi se o sporazumu između Danske i Kosova potpisanom 2022. godine koji se ne odnosi na danske državljane, one osuđene za terorizam i ratne zločine te mentalno bolesne zatvorenike. Sporazum predviđa i mogućnost da se nakon odsluženja kazne zatvorenici deportiraju u svoje matične zemlje, a ako na Kosovu, u zatvoru, naprave zločin, tamo će biti i kažnjeno gonjeni.

Kad će na Kosovo otići prvi zatvorenici? Proći će negdje između 21 i 25 mjeseci prije nego što stranac kriminalac ne sjedne u avion ili autobus na putu za Kosovo na odsluženje kazne, izjavio je ministar Hummelgaard za danske medije. Zatvor se, naime, mora prilagoditi danskim standardima i međunarodnim obvezama.

image

Kazneno-popravna ustanova u kosovskom gradu Gnjilane

Erkin Keci/Anadolu Via Afp

Kosovljane zaposlene u zatvorskom sustavu obučavat će Danci.

Danska će na desetogodišnje korištenje dobiti 300 ćelija u zatvoru u Gnjilanu, što će platiti 210 milijuna eura.

Ovakvom aranžmanu protivljenje je krajem prošle godine izrazio UN-ov Komitet protiv mučenja, kao i danske udruge za zaštitu ljudskih prava, izražavajući sumnju u to da će se na Kosovu poštovati danski standardi i prava zatvorenika, te napominjući da postoje precizni i dokumentirani izvještaji o zlostavljanju zatvorenika u tamošnjim zatvorima.

Otvaraju se i mnoga druga pitanja: na primjer pravo zatvorenika na posjet obitelji i rodbine, a upitno je hoće li imati i zdravstvenu skrb jednaku onoj u Danskoj. Sličan dogovor već je pokušala postići Norveška s Nizozemskom, ali plan je pao upravo na ljudskim pravima.

S druge strane, iz danskog zatvorskog sustava upozoravaju da ih odlazak 300 ljudi neće rasteretiti jer će se njihova mjesta "brzo popuniti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 02:42