StoryEditorOCM
Svijetlovio štakore

Danas mu je rođendan, i svi znaju koliko je okrutan. Jedan detalj prilikom primanja Angele Merkel govori sve o njemu

Piše Vijesti sd
7. listopada 2024. - 17:05

Vladimir Putin danas slavi 72. rođendan, a u Rusiji radi što ga je volja već četvrtinu stoljeća. Među prvima mu je rođendan čestitao desničarski ruski ideolog Aleksandar Dugin kojemu je kćerka ubijena. Na svom kanalu na Telegramu, nekoliko minuta nakon ponoći, napisao je: ‘Bože, čuvaj cara!‘ Čestitku nije propustio uputiti ni čečenski vođa Ramzan Kadirov koji je na Telegramu napisao: ‘Danas je prijatelji, rođendan našem nacionalnom vođi. Ovo je značajan dan za cijelu našu domovinu.‘ Javi ose očekivano i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, kao i predsjednik Nikaragve Daniel Ortega.

Kako razmišlja govori i poznata anegdota iz  njegova djetinjstva koju je ispričao u svojoj biografiji ‘Iz prve ruke‘.

- U podrumu su bili štakori. Moji prijatelji i ja natjeravali smo ih palicama. Jednom sam pronašao divovskog štakora i počeo sam ga naganjati sve dok ga nisam stjerao u kut. Više nije imao kamo pobjeći. Onda se naglo uzdignuo na stražnje noge i krenuo na mene. To se dogodilo potpuno neočekivano i na trenutak sam se šokirao. On je preokrenuo situaciju i sada je počeo mene naganjati! Skakao je po stepenicama za mnom, ali ja sam bio za tren brži i pred nosom sam mu zalupio vrata – ispričao je Putin priznavši da iz ovog neugodnog iskustva izvukao nekoliko pouka.

Najbitnija je pouka – kada si stjeran u škripac, ne dopusti da te strah paralizira, neka postane izvor tvoje hrabrosti. Kad je 1999. izabran za predsjedničkog kandidata, bio je čovjek s vrlo malo upravljačkog iskustva. Činio se savršen u očima tadašnjih oligarha koji su od bezličnog čovjeka željeli stvoriti novog predsjednika po svojim mjerilima. Vođi se klicalo, a on je paralelno potpuno pokoravao ruske medije te u začetku zgazio krhke mehanizme demokracije. U sljedećim godinama uklonio je sve i svakoga tko mu se našao na putu.

image

Putin kao mladi KGB-ovac, snimljen 80-ih godina
 

Sputnik via AFP

Protivnici su ušutkani ili su završavali u progonstvu ili pod crnom zemljom. Uspio je stvoriti kult ličnosti u Rusiji neviđen još od Staljinovog vremena.

Putin je sin tvorničke radnice i bivšeg servisera sovjetske mornarice, a djetinjstvo je proveo u ondašnjem Lenjingradu, odnosno sadašnjem Petrogradu. U biografiji je naveo kako je njegov djed Spiridon bio Lenjinov i Staljinov osobni kuhar, kao i da su mu oboje roditelja umrli od raka: majka 1998., a otac 1999. godine. Njegovi roditelji vjenčali su se vrlo mladi kao 17-godišnjaci, a njihov život bio je puko preživljavanje. Putin je odrastao u bijedi, a dvoje njegove braće: Viktor i Albert su umrli dok su bili bebe. Putinovi su živjeli na petom katu oronule zgrade, u stanu koji su dijelili s još dvije obitelji. Koristili su zajedničku kuhinju i toalet, a kupaonicu nisu imali.

image
Dmitry Astakhov/Afp

Na lenjingradskim ulicama Putin se rano naučio tući, a parola mu je bila ‘ako vidiš da nema izlaza, udri prvi‘. Trenirao je džudo i karate te postao i nositelj crnog pojasa u tim sportovima. Njegova biografkinja Masha Gessen tvrdi da je odrastanje u opustošenom okruženju kao što je tada bio Lenjingrad, Putina učinilo nasilnikom. U filmu o Putinu jedan od njegovih prijatelja iz djetinjstva ispričao je da su odrasli u „zlobnom, gladnom, osiromašenom mjestu". Dokumenti KGB-a objavljeni u Rusiji prije nekoliko godina opisuju Putina na početku njegove karijere kao "savjesnog i discipliniranog" obavještajca. I danas, kako je sam kazao, iz sentimentalnih razloga brižno čuva svoju iskaznicu člana Komunističke partije SSSR-a. Od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća radio je za tajnu sovjetsku službu i bio je poslan u Dresden, u tadašnju istočnu Njemačku, od 1985. do 1990., u razdoblju u kojem se sovjetska moć urušavala.

U Kremlju se okružio brojnim bivšim djelatnicima tajne službe, a FSB, nasljednik KGB-a, je ostao moćna agencija s ogromnim utjecajem. Bivši KGB-ovac je uspješno stvorio privid zaštitnika tradicionalnih vrijednosti, crkve, vjere i obitelji. Zabranio je javno spominjanje homoseksualnosti i gay parade, a podržao i dekriminalizaciju obiteljskog nasilja, pa tko izmlati junački ženu ili obratno supruga muža, plati samo novčanu kazna.

image
Alexey Druzhinin/Afp

Namjerno izazvao strah kod Angele Merkel

Niz sličica iz njegova života svjedoči o kompleksima i autokraciji, a vrlo je poučna i priča o jednom susretu s Angelom Merkel i crnoj labradorici Koni koju mu je poklonio za rođendan dugogodišnji ministar obrane Sergej Šojgu. Upravo taj pas uvjerio je nekadašnju njemačku kancelarku da je Putin okrutan čovjek. Zbilo se to 2007. godine kad je Merkel posjetila Putina u njegovoj predsjedničkoj rezidenciji u Sočiju kako bi razgovarala o trgovini energijom.

Ne bi bilo nimalo sporno što je Putin na taj sastanak doveo svoju veliku labradoricu Koni, da nije već znao kako se njegova gošća panično boji pasa zbog ružnog događaja iz djetinjstva.

 Fotoreporteri su tada snimili prestravljeno lice Angele Merkel kad ju je labradorica došla prijateljski ponjušiti dok je Putin s neskrivenim zadovoljstvom gledao kako se Merkel stisnula na stolici sva paralizirana od straha. Labrador je vrlo miroljubiv pas, međutim kad osoba ima fobiju, proživljava veliki strah bez obzira je li po srijedi opasni pit bull ili razigrani labrador. Kasnije, razgovarajući o tome s grupom novinara, Merkel je pokušala objasniti Putinovo ponašanje.

"Razumijem zašto to mora učiniti - da dokaže da je muškarac", rekla je i dodala:

"Boji se svoje slabosti. Rusija nema ništa, nema uspješne politike ili gospodarstva. Sve što imaju je ovo“, kazala je tada.

image
Dmitry Astakhov/Afp

Najduži staž u 200 godina

Da bi ostao na vlasti i nakon drugoga četverogodišnjeg mandata, što je tada bilo zabranjeno, 2008. je ponovno postao premijer, s time da su mnoge predsjedničke ovlasti tada prešle u premijerske ruke, a za predsjednika je postavio Dmitrija Medvedeva. Nakon četiri godine premijerskog mandata i zakonskih promjena prema kojima se mogao ponovno kandidirati, ponovno je izabran za predsjednika, s time da je u međuvremenu predsjednički mandat produžen na šest godina. Na izborima u ožujku ove godine, koje je Europski parlament proglasio nedemokratskim, s gotovo 88 posto osvojio je ukupno peti mandat, a ostane li na dužnosti do kraja tog mandata 2030., bit će ruski vladar s najdužim stažem u posljednjih 200 godina.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 18:38