StoryEditor
SvijetTUGA NA ‘ČIZMI‘

Danas je našim susjedima umro i stoti liječnik boreći se s ‘koronom‘. Vicevi o nespojivosti Talijana s junaštvom više nikome nisu smiješni

Piše D.K.
9. travnja 2020. - 15:05
Andreas Solaro/AFP

Broj liječnika umrlih od koronavirusa u Italiji danas je zaokružen na točno stotinu, nakon što su četvorica preminula u zadnjih 24 sata – objavila je talijanska liječnička federacija FNOMCEO.

Jubilarna tužna vijest odnosi se na smrt Samara Sinjaba (62), obiteljskog liječnika iz Mire u provinciji Venecija, inače porijeklom Sirijca. Uz ovoga liječnika, od korone je podlegla i njegova majka.

U istom danu su prije njega također umrli i medicinari dr. Marzio Zennaro, dr. Tahsin Krisat i dr. Mario Rossi, a dan prije je podlegao i obiteljski liječnik na Siciliji Giuseppe Vasta, javlja La Repubblica. Od Covida-19 dosad je umrlo i više od 30 talijanskih medicinskih sestara, od kojih je najmlađa imala 36 godina.

Među umrlim liječnicima u Italiji veliki je broj umirovljenih medicinara koji su se dobrovoljno vratili svojoj staroj dužnosti nakon izbijanja epidemije.  Više od osam tisuća umirovljenih liječnika javilo se za pomoć svojim mlađim kolegama u bolnicama diljem Italije, kako bi u pandemiji pomogli nadoknaditi manjak deficitarnog medicinskog kadra.

"Hipokratova zakletva ne prestaje važiti ni kad odeš u penziju“ – govorili su mnogi među njima iznova oblačeći bijele mantile što su ih nakon odlaska u mirovine bili objesili na klin. Rizik takvih odluka uslijed njihove visoke dobi većini je bio unaprijed dobro poznat, no nisu željeli dopustiti da strah od smrti stane između njih i njihovog poziva.

Neke bolnice u Lombardiji i drugim teško pogođenim regijama borile su se istodobno i s epidemijom i s više nego prepolovljenim brojem liječnika u bolnicama u odnosu na broj zaprimljenih pacijenata – izvijestio je Il Messeggero.

Prema službenoj evidenciji, većina žrtava u redovima medicinskog osoblja radila je u i oko Lombardije, centralne regije talijanske epidemije, no mnogi su liječnici od Covida-19 umrli i na talijanskome jugu – u regijama Marke, Kampanija, Sicilija i Apulija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 13:56