StoryEditor
SvijetVerbalni rat

Dačić ponovno falsificirao povijest pa napao Plenkovića: Za vrijeme NDH ubijeno je 30% Srba, neka hrvatski premijer objasni zašto smo bezobrazni

15. veljače 2017. - 07:46

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić zatražio je u utorak da mu hrvatski premijer Andrej Plenković objasni u čemu je bezobrazluk kad Srbija očekuje da se hrvatska vlada distancira od pokušaja rehabilitiranja ustaškog režima.

"Srbija očekuje da bilo tko iz hrvatske vlade ikada spomene ove zločine kako se oni ne bi ponavljali. Borba protiv relativizacije i rehabilitacije zločina je moralna obaveza svih nas, svuda i na svakom mjestu, uključujući oba svjetska rata, kao i sukobe devedesetih prilikom raspada SFRJ", istaknuo je Dačić, a prenose beogradski elektronički mediji.

Dačić tvrdi da je u NDH "koja se prostirala do Zemuna, Novog Sada i Šapca, obuhvaćajući i cijelu Bosnu i Hercegovinu do Drine, ubijeno više od 30 posto srpskog naroda koji je tamo živio".

Broj žrtava koje iznosi Dačić višestruko je veći od onih koje je utvrdio hrvatski demograf Vladimir Žerjavić poslije rata.

Dačić je kazao da se nedavno poklonio žrtvama holokausta u Yad Vashemu gdje stoji i ime koncetracijskog logora Jasenovac.

"Bio bi red da se Plenković pokloni ubijenima u Jasenovcu, samo što putem mora proći pokraj table s ustaškim pozdravom Za dom spremni", kazao je Dačić.

"Nadam se da nije bezobrazno od mene što ću kao podsjetnik poslati hrvatskom premijeru Plenkoviću knjigu s popisom imena i prezimena ubijene djece u Jasenovcu, s jedinom željom da se zločini više nikad ne ponove", istaknuo je Dačić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je da su pojedini komentari iz Srbije na otkrivanje spomenika kardinalu Stepincu u Osijeku "bezobraznog karaktera", dok je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao da dijalog sa Srbijom preko ministra Dačića "nije ostvariv" jer Hrvatsku neprestano optužuje za fašizaciju.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 13:00