StoryEditorOCM
Svijetposjet moskvi

Cure detalji razgovora Xija i Putina, kineski čelnik spomenuo je ono o Kremlj odbija govoriti: ‘Malo smo ljubomorni‘

Piše Vijesti SD
20. ožujka 2023. - 15:30

Započeo je sastanak kineskog čelnika Xi Jinpinga i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Kremlju.

Danas bi trebao biti održan neformalni ručak na kojemu će se državnici baviti aktualnim temama. Službeni razgovori bit će održani sutra, kako su ranije najavili ruski mediji.

image

Xi Jinping u Moskvi

Anatoliy Zhdanov/Afp

Prema riječima Maxa Seddona, dopisnika Financial Timesa iz Moskve, Xi je tijekom razgovora izjavio da se nada da će Putin pobijediti na predsjedničkim izborima iduće godine, što predstavlja svojevrsnu potvrdu, o kojoj je Kremlj dosad odbijao govoriti, da će se Putin kandidirati.

Putin je rekao Xiju da pozdravlja prijedlog Pekinga da se okonča ‘akutna kriza‘ u Ukrajini i da na kineski mirovni plan gleda s poštovanjem.

- Uvijek smo spremni za pregovore i razgovarat ćemo o svim tim pitanjima, uključujući vaše prijedloge, rekao je Putin.

Također je poručio da je Rusija ‘pomalo zavidna‘ na brzom razvoju Kine u zadnjem desetljeću i duže.

Kina i Rusija "dijele slične ciljeve", rekao je kineski predsjednik Xi Jinping na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Istina je da obje naše zemlje dijele iste ili neke slične ciljeve. Uložili smo napore za prosperitet naših zemalja... možemo surađivati i raditi zajedno kako bismo postigli naše ciljeve", rekao je Xi.

"Jako sam sretan što mogu ponovno posjetiti Rusiju, na vaš poziv. I što je Rusija prva zemlja koju sam posjetio nakon ponovnog izbora za predsjednika Kine", rekao je Xi Putinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 01:03