StoryEditor
Svijetpredivna vijest

Čudo u Parizu: 200 tisuća pčela u košnicama na krovu Notre-Damea preživjelo katastrofalni požar!; Stručnjaci objasnili zašto ih vatrena stihija nije usmrtila

Piše JL
20. travnja 2019. - 14:16

Otprilike 200 tisuća pčela koje su živjele u košnicama na krovu katedrale Notre-Dame preživjele su požar koji je uništio jednu od najpoznatijih crkava na svijetu, piše BBC.

Pčelar katedrale Notre-Dame Nicolas Géant potvrdio je, kako prenosi Jutarnji list, da su pčele žive i da još uvijek zuje. Naime, košnice su u Notre-Dame instalirane 2013. godine u sklopu inicijative da se diljem Pariza poveća broj pčela. Košnice su smještene na vrhu sakristije na južnoj strani katedrale, nekih 30 metara ispod glavnog krova. Géant kaže da ih je požar zaobišao.

Europske pčele, za razliku od drugih vrsta, ostaju kod košnice kada osjete opasnost te jedu med i štite maticu.

Géant kaže da su im mogle naštetiti samo visoke temperature, ali ne i dim. "Umjesto da ih ubije, dim bi ih opio, uspavao", pojasnio je za AP. Pčelari obično koriste dim kako bi sedirali pčele i ostvarili pristup njihovim košnicama.

"Rastužilo me to što se dogodilo katedrali Notre-Dame jer je toliko lijepa zgrada", rekao je Géant za CNN. "Ali, čuti da su pčele još uvijek žive, to je divno. Hvala Bogu da plamen nije došao do njih. To je čudo!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 21:28