StoryEditor
Svijetpočinje rasprodaja ‘obiteljskog srebra’ u državi čiji dug iznosi 340 milijardi eura i još raste

CRNO IM SE PIŠE Grčka na rasprodaji

Piše PSD.
27. travnja 2011. - 20:56

Zadužen kao Grčka, stara je usporedba, ali i vruća stvarnost. A ovih dana – i nakon njih – vidjet će se i sve posljedice toga: kolijevka europske civilizacije počinje rasprodaju svoga “obiteljskog srebra“!

Evo, dakle, osnovnih činjenica: grčki dug danas iznosi 340 milijardi eura, stalno raste i dogodine će iznositi 160 posto ukupnog društvenog proizvoda. Zbog vjerojatnosti da grčka država ode u stečaj, Grci su bili prisiljeni prihvatiti novčanu pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 110 milijardi eura, što je najveće spašavanje jedne zapadne države i besprimjeran događaj u povijesti eurozone. Grčka, pak, mora sama namaknuti golemih 50 milijardi eura.

‘Srljanje u ponor’

Strani zajmodavački izvori, ali i neki domaći političari, kakav je i Spyros Vougias, zamjenik ministra prometa u socijalističkoj vladi Georgiosa Papandreoua, tvrde da je glavni uzrok grčkog potonuća tamošnji “nametnički odnos prema državi“.

Papandreouova vlada odlučna je u provedbi općenacionalne rasprodaje, jer to smatra jedinim načinom prekidanja dužničkog spiralnog srljanja u ponor, ali tome se žestoko protive moćni sindikati i neke lijeve stranke, koje su i prije uspijevale onemogućiti privatizaciju državne imovine.

Najavljen je tako nacionalni referendum o ovoj rasprodaji. Socijalističkoj je vlasti naviješten i dugi niz dvodnevnih štrajkova jer, kažu, imovina od koje bi trebali živjeti budući grčki naraštaji iz nužde će se prodavati u bescjenje.

“MMF, EU, banke i drugi profiteri koji su nam pozajmljivali novac dobit će državnu imovinu za provokativno nisku cijenu“, kaže jedan sindikalni vođa.

Moćni stranci, pak, tvrde da je predloženi program jedini način da se vrati povjerenje ulagača i izbjegne preustroj duga.

Rušenje domina

Nevolja za Europsku uniju je u tome što Grčka nije jedina u ovakvom stanju, nego je samo pločica koja može imati učinak rušenja domina, najprije na cijelom europskom jugu, a potom i u sjevernijim metropolama.

Mnogi promatrači smatraju da ova država rasprodajom obiteljskog srebra neće namaknuti više od pola predviđenih 50 milijardi eura, te da je dugovni preustroj neizbježan. Da ne govorimo da bi i Hrvati s pažnjom trebali pratiti ovu grčku priču...

joško čelan

Izvlačenje iz ‘crvenog’

Na prodaji će biti nacionalna željeznica, vodovodi, elektrodistribucija, plinovodi, državni udjeli u bankama, stotine luka i zračnih luka, državne zgrade, zemljišta, hoteli, plaže, lječilišta, marine, kockarnice, pa i cijeli otoci. Rasprodat će se i sve zgrade i objekti ljetnih Olimpijskih igara 2004. godine. Prema svemu sudeći, sve to ni približno neće biti dovoljno da se državni račun izvuče iz “crvenog“...

item - id = 131008
related id = 0 -> 1021804
related id = 1 -> 1020666
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 02:16